A u Ukrajini bjesni rat / U Rusiji sve češće love hokejaše koji ne žele u vojsku pa plaćaju mito. Sada im sude i kažnjavaju ih

Image
Foto: Shutterstock

Svima je zajedničko da ih optužuju da su se izvlačili preko istog čovjeka, na isti način kao i to da na kraju - svi priznaju krivnju i ne tuže državu

3.10.2022.
17:26
Shutterstock
VOYO logo

Profesionalni igrač hokeja 25-godišnji Vladislav Lukin osuđen je na sudu u svojoj rodnoj Ufi na kaznu od 2,2 milijuna rubalja (oko 40.000 eura) nakon što je priznao da je pokušao izbjeći vojni rok tako što je platio mito posredniku da mu to sredi.

Ruska agencija Meduza iz egzila Latviji prenosi vijest TASS-a, koji navodi da je Lukin priznao krivnju. Riječ je inače o igraču kluba Jugra koji se natječe u Sveruskoj hokejaškoj ligi, a slučaj privlači pažnju zato što je posljednjih nekoliko tjedana na sudovima po Rusiji zbog istog kršenja zakona već ranije osuđeno nekoliko renomiranih igrača hokeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Potpuni kaos /

Debakl mobilizacije u polumilijunskom gradu u Rusiji: 50% pozvanih vratili jer su ih pozvali bez veze

Image
Potpuni kaos /

Debakl mobilizacije u polumilijunskom gradu u Rusiji: 50% pozvanih vratili jer su ih pozvali bez veze

U rujnu je na kaznu od dva milijuna rubalja (oko 36.000 eura) osuđen Mihail Vorobjov, također 25-godišnji igrač, ali iz kluba SKA iz Sankt Peterburga koji u karijeri ima čak i dvije sezone odigrane u sjevernoameričkom NHL-u u klubu Lehigh Valley Phantoms. SKA se inače natječe u prestižnoj Kontinentalnoj hokejaškoj ligi.

Skupa s njim na sudu je tada proglašen krivim i osuđen i 22-godišnji Anvar Sulejmanov. Za njega je tužiteljstvo tražilo novčanu kaznu od čak 56.000 eura, no sud mu je odredio petogodišnju uvjetnu kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hokej je u Rusiji inače jedan od najpopularnijih sportova, po raznim razinama natjecanja imaju registriranih nešto preko 110.000 igrača, stoga i sudski progoni igrača koji su podmićivanjem pokušali izbjeći odlazak u vojsku, privlače nemalu pažnju javnosti.

Slučaj Vladislava Lukina posebno je zanimljiv zato što je osuđen tek sad za to da je posredniku platio 230.000 rubalja kako bi ovaj novac proslijedio nadležnim vojnim službenicima koji bi mu mogli izdati vojnu knjižicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeća zanimljivost je to što slučajeve sva tri igrača povezuje posrednik, izvjesni Samigulin Farit, kojega se naziva "poduzetnikom". Za njega je Komersant iz Ufe naveo u travnju, kad su ga uhapsili agenti FSB-a, da je bivši policajac.

Trend hvatanja profesionalnih igrača hokeja koji su se pokušali izvući iz vojske počeo je inače još u srpnju kad su 25-godišnjeg ruskog hokejaškog reprezentativca Ivana Fedotova uhapsili u Sankt Peterburgu kod Hokejaške arene Kupično po nalogu vojnog tužiteljstva, također po optužbi da je pokušao izbjeći vojsku tako što je nabavio krivotvorenu vojnu ispravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O njegovom slučaju tada je pisao čak CNN, jer je Fedotov prije nekoliko godina igrao u NHL-u za Philadelphia Flyers, a ove sezone namjeravao je tamo se vratiti nakon što mu je istekao ugovor u CSKA Moskva i nakon što je na ZOI u Pekingu osvojio srebro s ruskom hokejaškom reprezentacijom.

Tada se pisalo da su ga odveli ravno u ured za novačenje, gdje je mladiću tako pozlilo da su ga morali hitno prebaciti u bolnicu. AP je sljedećeg dana prenio riječi njegovog agenta da su mladića prebacili u udaljenu vojnu bazu na sjeveru Rusije, umjesto da otputuje u SAD na godišnji ugovor od skoro milijun dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narednih tjedana o njemu se nije čulo ništa, sve dok u kolovozu nije objavljeno, prvo, da je spremno suđenje u njegovom slučaju, a mjesec dana poslije i to da je odlučio da se neće žaliti na odluku vlasti da ga se pošalje na odsluženje jednogodišnjeg vojnog roka.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo