16. dan rata / U Ukrajini mira nema, prvi put bombardiran Luck. Putin šalje plaćenike iz Sirije: Planira li Moskva kemijski napad na Kijev?

Prema satelitskim snimkama veliki ruski konvoj kod Kijeva se razmjestio sjevernije, a haubice su spremne za paljbu - čeka se veliki napad

11.3.2022.
19:20
VOYO logo

Šesnaesti je dan rata u Ukrajini. Rusi su zauzeli grad Volnovahu blizu Mariupolja ,nad kojim se steže obruč, a stanje je na rubu katastrofe.

I dok se napadi šire prema zapadnim gradovima Ukrajine, ruski predsjednik Putin dozvolio je slanje stranih plaćenika na ratište. A sve glasnije se postavlja pitanje - ide li i Bjelorusija u rat?

Ruske bombe prvi put pale su i na Luck, grad u blizini granice s Poljskom. Napadnut je vojni aerodrom. Sinoć su bombe padale i po Dnjipru i Ivano-Frankivsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se bore kako preživjeti, ruske granate svakih pola sata zasipaju Mariupolj, u kojem i dalje nema evakuacije, ni humanitarne pomoći.

Image
dramatične slike /

Zelenski objavio VIDEO granatiranog rodilišta u Mariupolju: 'Ljudi, djeca su pod ruševinama!'

Image
dramatične slike /

Zelenski objavio VIDEO granatiranog rodilišta u Mariupolju: 'Ljudi, djeca su pod ruševinama!'

„Nemam više dom. Zato hodam. Više ne postoji, pogođen je minobacačem“, kazao je Aleksandar.

Harkiv je 89 puta bombardiran u jednom danu. Ponovno se ne biraju ciljevi, pogođena je psihijatrijska bolnica, dječji vrtić. Bombardiran je i institut u kojem se nalazi eksperimentalni nuklearni reaktor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinske su snage u protunapadu u kijevskoj regiji, jer one ruske sve više stežu obruč. Prema satelitskim snimkama veliki ruski konvoj kod Kijeva se razmjestio sjevernije, a haubice su spremne za paljbu - čeka se veliki napad.

Ruske snage tvrde zauzele su grad Volnovahu, i još se više približili Mariupolju.
Stanjem na terenu zadovoljan je ruski predsjednik, dao je i zeleno svjetlo za slanje dobrovoljaca.

„Ako vidite da ima ljudi koji su voljni otići ondje i pomoći stanovnicima Donbasa kao dobrovoljci, a ne za novac, trebamo im ispuniti želju i pomoći im da dođu u zonu borbenih djelovanja“, izjavio je Vladimir Putin, ruski predsjednik.

Rusko ministarstvo obrane odmah je objavilo i njihovu snimku. Riječ je o 16 tisuća dobrovoljaca iz zemalja Bliskog istoka, najviše iz Sirije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„I sada stižu sirijski plaćenici koji uopće ne razlikuju tko ovdje govori koji jezik, u koju crkvu ide, koju stranku podržava. Plaćenici koji jednostavno idu ubijati u stranu zemlju, u svakom smislu te riječi“, poručio je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Ukrajinci upozoravaju i da ruski avioni gađaju bjelorusko naselje u blizini granice, kako bi uvukli tu zemlju u rat. Lukašenko odgovara optužbama, nakon više nego srdačnog pozdrava s ruskim kolegom u Moskvi, kaže da je Ukrajina prije dva tjedna namjeravala napasti Bjelorusiju.

„Sada ću vam pokazati gdje se spremao napad na Bjelorusiju. Ponio sam karte sa sobom, pokazat ću vam. I da nismo izveli preventivni udar na četiri položaja, šest sati prije operacije, oni bi napali bjeloruske i ruske snage koje su bile na vojnim vježbama. Zato nismo mi ti koji smo počeli ovaj rat, mi imamo čistu savjest“, poručio je Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije.

I kaže Lukašenko, dobro da su počeli, jer su otkrili biološko oružje u Ukrajini. Da je to tako, Rusi su objavili i navodne dokaze o biološkim vojnim programima koje u Ukrajini provode SAD i NATO- što uključuje i istraživanje o širenju ptičje gripe i koronavirusa.

„U našoj zemlji nije razvijeno nikakvo kemijsko ili bilo koje drugo oružje za masovno uništenje. To zna cijeli svijet. Jako me brine, jer smo se više puta uvjerili da ako želite znati ruske planove, pogledajte za što vas Rusija optužuje“, poručio je predsjednik Zelenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapad ipak nije jedinstven kako reagirati ako Rusija bude iskoristila kemijsko oružje.

„Izravan sukob NATO-a i Rusije je Treći svjetski rat, nešto što želimo izbjeći“, izjavio je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

A brojni Ukrajinci i dalje pokušavaju izići iz opkoljenih gradova. U tome nije uspjela Mariana, krvava trudnica ispred rodilišta u Mariupolju, inače poznata ukrajinska blogerica, koju su ruske vlasti optužile da je sve odglumila. Jučer je rodila djevojčicu i još čeka izlazak iz opkoljenog grada.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo