Za RTL Direkt / 'U Ukrajini su sasvim zabranili alkohol', reporterka RTL-a iz Lavova opisuje što su prvo pokupovali, čega ih je strah...

'Vlada strah od ruskih sabotera, podozrivo gledaju na našu kameru. Svi su disciplinirani, 15 minuta prije policijskog sata s megafona su zvali da odemo s ulice'

8.3.2022.
22:25
VOYO logo

Iz Ukrajine je uspjelo pobjeći dva milijuna ljudi. Jedini veliki grad u kojem još nema rata je Lavov. Ali u strahu od napada, i oni provode i rigorozne kontrole i naoružavaju stanovnike. Otamo se za RTL Direkt javila Nikolina Radić:

"Sve do 22 sata kada počinje policijski sat, na ulicama Lavova ima ljudi, rade i trgovine, rade i poneki kafići. Ali, osjeća se psihoza u zraku. U svakom trenutku netko od građana, ne samo od uniformiranih osoba, može doći i zatražiti vas dokumente, putovnicu, tražiti da ih fotografira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje je jako veliki strah od ruskih sabotera. To što imamo kameru, zapravo nam i nije olakotna okolnosti, jer ljudi su prestrašeni da možda snimamo njihove strateške ciljeve.

Image
Strani dobrovoljci u Ukrajini /

Kolodvor u Lavovu, Britanci, Amerikanci idu u rat: 'Došli smo jer Zelenski je zvao', 'Dolazimo spriječiti ratne zločine'

Image
Strani dobrovoljci u Ukrajini /

Kolodvor u Lavovu, Britanci, Amerikanci idu u rat: 'Došli smo jer Zelenski je zvao', 'Dolazimo spriječiti ratne zločine'

U Lavovu se osjeća nesigurnost i zato što su sad ovdje premještena skoro sva diplomatska predstavništva, pa je zbog toga grad dodatna meta, s ovog područja se šalje materijalna, tehnička, svaka druga moguća pomoć na istok i sjever zemlje u kojima bjesni rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Lavovu se boje da bi im se najprije mogle gađati komunikacijske točke, da bi im se mogle odsjeći komunikacije, u tom slučaju da neće moći komunicirati niti sa sjeverom i istokom zemlje. U trgovinama u kojima smo bili ovih dana, stanje je još uvijek prilično dobro, još ima za kupiti prehrambenih namirnica. S polica su najprije otišle konzerve, tjestenina, riža, one namirnice koje se duže mogu držati u smočnicama.

Alkohola nema nigdje. U Ukrajini je proglašena potpuna prohibicija alkohola, što znači da se ne može kupiti niti u kafićima niti u trgovinama. Izbačen je alkohol i iz hotelskih minibarova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz sve probleme koje imaju, nesigurnosti, psihoze, ne žele si stvoriti dodatno opterećenje zbog alkoholiziranosti ljudi.

Sinoć kada smo se vraćali u hotel, 15-ak minuta prije policijskog sata, upozoreni smo preko megafona da se što prije sklanjamo s ulice. Ukrajinci su jako disciplinirani, svi se pridržavaju pravila i to im olakšava ovu tešku situaciju. Ali da strepe, strepe."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo