desni sektor / Ubijen vođa ukrajinske ultradesničarske organizacije, Rusi slave: 'Eliminiran je zloglasni 'Čekić''

Image
Foto: Twitter

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu objavio je da je ruska vojska ubila zapovjednika skupine Desni sektor, Tarasa Bobaniča

11.4.2022.
16:15
Twitter
VOYO logo

"Tijekom izviđačkih aktivnosti 5 kilometara južno od grada Izjuma, ruska skupina za specijalne operacije eliminirala je Tarasa Bobaniča, jednog od najozloglašenijih vođa takozvanog dobrovoljnog ukrajinskog korpusa Desnog sektora", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Ministar Sergej Šojgu rekao je da je Bobanič ubijen dok je bio u patroli u blizini Izjuma, no nije otkrivao pojedinosti o njegovoj smrti. Smrt Bobaniča potvrdio je i Desni sektor na društvenim mrežama u petak, a nazvali su ga 'legendarnim nacionalistom'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bobanič, koji je inače iz zapadne Ukrajine, nosio je nadimak Čekić. Tijekom masovnih prosvjeda protiv aktualne vlade u Ukrajini 2013. i 2014. istaknuo se kao nacionalistički aktivist.

Moskva ga tereti za smrt stotina civila u istočnoj Ukrajini tijekom sukoba u tom dijelu zemlje 2014. godine. Ruske vlasti tvrde da je Bobanič osobno naredio napade na gradove u istočnoj Ukrajini, što je navodno dovelo do stradavanja više stotina civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je jedan od ideologa takozvane teorije superiornosti ukrajinske rase i osobno je sudjelovao u napadima i ubojstvima stanovništva koje govori ruskim jezikom na ukrajinskom teritoriju", napisalo je rusko ministarstvo u objavi i dodalo da je "od 2014. sudjelovao u kaznenoj operaciji kijevskog režima u Donbasu. Osobno je davao naredbe za bombardiranje naselja Donjecka i Luhanska iz teškog topništva. Kriv je za smrt stotina civila Donjecke i Luhanske Narodne Republike uključujući i djecu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desni sektor je pokret i politička stranka koji od studenog 2013. okuplja militantne i nemilitantne aktiviste i radikalno desne organizacije iz Ukrajine i drugih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo