rat u ukrajini / Proruske vlasti u ukrajinskom Hersonu planiraju zatražiti od Putina da pripoji regiju Rusiji!

Image
Foto: AP Images

Danas je 77. dan ruske invazije na Ukrajinu, donosimo najnovije informacije

11.5.2022.
7:27
AP Images
VOYO logo
  • Finska i Švedska sve bliže vjerojatnoj kandidaturu za NATO
  • Ukrajinske snage ponovo su zauzele sela u Harkivu
  • Ukrajina obustavila protok ruskog plina
  • Lavrov poručio da Rusi ne žele rat u Europi

13:05 Ruski mediji govore kako Herson želi biti u sastavu Rusije

Ukrajinska regija Herson, koju je okupirala Rusija, planira zatražiti od ruskog predsjednika Vladimira Putina da je uključi u sastav Rusije, izvijestila je u srijedu ruska novinska agencija TASS, pozivajući se na dužnosnika tamošnje proruske uprave.

Rusija je u travnju objavila da je uspostavila potpunu kontrolu nad regijom Herson, koja je strateški važna jer je dio kopnene veze između poluotoka Krima i separatističkih područja na istoku Ukrajine koje podržava Rusija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:38 Lavrov poručuje da ne žele rat u Europi

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u srijedu na konferenciji za medije u glavnom gradu Omana da Moskva ne želi rat u Europi.

''Ako ste zabrinuti za izglede za rat u Europi, mi to uopće ne želimo. Zapad taj koji neprestano inzistira da je u ovoj situaciji potrebno poraziti Rusiju. Sami donesite zaključke'', rekao je Lavrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lavrov je također istaknuo da je tajništvo UN-a propustilo priliku postići političko rješenje u Ukrajini kada je ignoriralo neuspjeh Kijeva u poštivanju sporazuma iz Minska.

10:00 Ruske snage stigle na granicu Luhanska

Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini napredovali su do administrativnih granica oblasti Luhanska, jednog od glavnih područja nad kojima Rusija nastoji preuzeti kontrolu od početka invazije krajem veljače, javlja u srijedu dpa pozivajući se na ruske izvore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradić Popasna, za koji su se vodile teške borbe, sada je "očišćen" od ukrajinskih snaga, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

9:00 Narudžbe ruskog plina preko ukrajinske tranzitne točke pale na nulu

Narudžbe za 11. svibnja za tranzit ruskog plina preko Ukrajine na ulaznoj točki Sohranovki pale su na nulu, pokazali su u srijedu podaci ukrajinskog operatora plinovoda, nakon najave Kijeva o zatvaranju toga dobavnog pravca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina je u utorak priopćila da će obustaviti protok plina kroz tu tranzitnu točku preko koje je dopremana gotovo trećina plina iz Rusije u Europu preko Ukrajine, okrivljujući Moskvu za to i najavljujući da će tokove plina premjestiti negdje drugdje.

Plinovod preko točke Sohranovke prolazi kroz ukrajinsku regiju Luhansk, čiji je dio pod kontrolom proruskih separatista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski operator plinovoda GTSOU rekao je da će od srijede zaustaviti isporuke putem ove rute, pozivajući se na "višu silu", klauzulu na koju se tvrtka može pozvati kada je pogođena nečim što je izvan njezine kontrole.

No Gazprom, tvrtka pod kontrolom Kremlja koja ima monopol na izvoz ruskog plina plinovodom, rekla je da je "tehnološki nemoguće" prebaciti sve količine plina na drugu točku interkonekcije zapadnije, kao što je GTSOU predložio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci pokazuju da su zahtjevi za tranzitom ruskog plina u Europu preko Ukrajine na toj zapadnijoj ulaznoj točki Sudža u srijedu iznosili gotovo 72 milijuna kubičnih metara.

08:16 Poljski premijer Putina smatra opasnijim od Hitlera

Poljski premijer ocijenio je kako je Vladimir Putin opasniji od Adolfa Hitlera i Josifa Staljina. Poljski premijer Mateusz Morawiecki za Telegraph je izjavio da su "monstruozne ideologije" ruskog čelnika smrtonosna prijetnja Europi i da mora biti iskorijenjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

08:09 Ruska dominacija Crnim morem

Rusija bi mogla dominirati sjeverozapadnim Crnim morem ako uspije učvrstiti svoju poziciju na Zmijskom otoku, stoji u najnovijem britanskom obavještajnom izvješću.

"Borbe se nastavljaju na Zmijskom otoku, a Rusija u više navrata pokušava ojačati svoju vojsku koja se tamo nalazi. Ukrajina je uspješno pogodila rusku protuzračnu obranu i opskrbila brodove s bespilotnim letjelicama Bajraktar. Ruska plovila za opskrbu imaju minimalnu zaštitu u zapadnom Crnom moru nakon gubitka Moskve'', navodi se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7:45 Ukrajina će obustaviti protok ruskog plina

Ukrajina je poručila  da će obustaviti protok plina kroz tranzitnu točku u svojoj zemlji kroz koju isporučuje gotovo trećinu goriva iz Rusije u Europu. Ukrajina okrivljuje  Moskvu za taj potez i poručuju da će tokove premjestiti negdje drugdje.

Ukrajina je ostala glavna tranzitna ruta za ruski plin u Europu čak i tijekom ruskog rata u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GTSOU, koji upravlja plinskim sustavom Ukrajine, rekao je da će od srijede zaustaviti isporuke rutom Sokhranivka, proglašavajući "višu silu", klauzulu na koju se poziva kada je poduzeće pogođeno nečim što je izvan njegove kontrole, prenosi Reuters.

07: 25 Ukrajinske snage u blizini Harkiva

Ukrajina je ranije objavila da su njezine snage preuzele sela od ruskih trupa sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva, pritiskajući protuofenzivu koja bi mogla signalizirati promjenu zamaha rata i ugroziti glavno napredovanje Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7:18 Finska i Švedska sve bliže NATO kandidaturi

Finska i Švedska bliže se odluci o njihovoj najvjerojatnijoj kandidaturi za članstvo u NATO-u, a službena se objava očekuje u narednim danima, potvrdila je u utorak finska strana.

Manje od tri mjeseca od početka invazije na Ukrajinu, dvije nordijske zemlje suočene s ruskom prijetnjom nalaze se na vratima zapadnog vojnog saveza u potrazi za sigurnosnim kišobranom, posebice SAD-a, piše francuska novinska agencija Afp.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno je 100 posto da će Finska biti kandidat i prilično vjerojatno da će do kraja godine biti članica", rekao je Charly Salonius-Pasternak, znanstvenik s finskog instituta za međunarodne odnose.

07:05 Zelenski pohvalio svoje vojnike

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je "nadljudsku snagu" ukrajinskih trupa u borbi protiv ruske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvalan sam svim našim zaštitnicima koji uzvraćaju i pokazuju uistinu nadljudsku snagu", rekao je Zelenskij u svom dnevnom video obraćanju u utorak kasno navečer, ističući da se Ukrajinci bore protiv "nekoć druge najjače vojske na svijetu".

Ukrajinski predsjednik ostaje oprezan u dopuštanju bilo kakvog osjećaja euforije ili "pretjeranih emocija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema potrebe stvarati ozračje specifičnog moralnog pritiska kada se na tjednoj, pa i dnevnoj bazi očekuju određene pobjede", ustvrdio je.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo