prijavile se tisuće žena / Ukrajinke krenule u školu pucanja: 'Uzimajući u obzir ono što se događa oko Kijeva, mislim da bi svi trebali braniti zemlju'

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Satovi pucanja podijeljeni su na dva dijela, osnove rukovanja kalašnjikovom i vježbanje na streljani sa zračnom puškom

25.4.2022.
8:55
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

U dugom, uskom podrumu ispod škole u Ivano-Frankivsku u zapadnoj Ukrajini, Serhiy Korneliyevych Hamčuk učitelj je u školi pucanja koju, uglavnom, pohađaju žene, piše The Guardian.

Krajem ožujka gradonačelnik Ivano-Frankivska, jednog od najvećih gradova u zapadnoj Ukrajini, najavio je da će se ponovno otvoriti streljane u pet škola u gradu koje inače koriste učenici u ukrajinskom ekvivalentu Kombiniranih kadetskih snaga kako bi naučili civile kako koristiti vatreno oružje. Iako otvoreni za sve, tečajevi su prvenstveno namijenjeni ženama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje i druge institucije u kojima muškarci mogu trenirati, ali to su posebni tečajevi organizirani za žene", kaže gradonačelnik Ruslan Martsinkiv.

"Žene moraju biti spremne zaštititi sebe i svoje obitelji", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva lekcija održana je 31. ožujka, na dan kada su ukrajinske snage oslobodile Buču, predgrađe sjeverozapadno od glavnog grada Kijeva. U danima koji su uslijedili, dok su u medijima i na Telegram kanalima kružili izvještaje o ratnim zločinima koje su počinili ruski vojnici, o ubijanju civila vezanih ruku na leđima, o silovanjima, mučenjima i pljačkanju, tisuće žena požurile su se upisati.

Image
OBJAVILO RUSKO MINISTARSTVO /

U ruskom gradu nedaleko ukrajinske granice izbio požar u skladištu nafte: 'Zapalili su se spremnici za gorivo'

Image
OBJAVILO RUSKO MINISTARSTVO /

U ruskom gradu nedaleko ukrajinske granice izbio požar u skladištu nafte: 'Zapalili su se spremnici za gorivo'

Tijekom prvog vikenda upisalo se više od 3.700 žena, a interes je pokazalo i 800 muškaraca. U tjednima nakon toga prijavilo su se još tisuće, a sada postoji lista čekanja od više od 6.300 žena koje žele naučiti pucati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natalija Anoshina, nikada prije nije razmišljala o tome da nauči kako rukovati puškom. No, nakon što je čula za zločine u Buči, njezina 18-godišnja kći predložila je da se prijave te je pristala.

"Uzimajući u obzir ono što se događa oko Kijeva, mislim da bi svi trebali držati pušku i braniti našu zemlju", poručio je Hamčuk, bivši pukovnik ukrajinske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Satovi pucanja podijeljeni su na dva dijela, osnove rukovanja kalašnjikovom i vježbanje na streljani sa zračnom puškom.

Polaznicima se poslije ne daje oružje, ali “glavno je naučiti kako se njime služiti, kako bi ga bili spremni koristiti”, ako i kada za to dođe vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Ivano-Frankivsku trenutno nema borbi, ali ako rat dođe ovdje, bit će drugačija situacija, vidjeli smo što se dogodilo u Buči i Irpinu", poručio je gradonačelnik Martsinkiv.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo