horori rata / Ukrajinske vlasti tvrde da su identificirali krivca za zločine u Buči i upozoravaju: 'Takvih je mjesta u Ukrajini mnogo'

Dok cijeli svijet osuđuje, pa čak i inače neutralne zemlje, iz tog predgrađa Kijeva i dalje stižu potresne snimke, a broj pronađenih tijela raste

6.4.2022.
20:45
VOYO logo

Strašni prozori koji prikazuju sumrak čovječanstva i dalje stižu iz Buče. Brojka pronađenih unakaženih tijela žena, djece i muškaraca već se popela na više od 340.

"Pronašli smo u podrumu mog nećaka prije 4 dana. Pokopali smo ga. Ubijen je pucnjem u uho", rekla je Ukrajinka iz Buče, Natalija Aleksandrova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebat ćemo DNK laboratorij jer vidite da mnoga tijela uopće nemaju lice", kaže ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski.

Ukrajinci tvrde da znaju tko je krvnik iz Buče - tragaju za Azatbekom Omurbekovim, pod čijim zapovjedništvom su ruske trupe ubijale civile po kućama i ulicama, silovale žene pred njihovom djecom. Ukrajinci - tužni, zgroženi, bijesni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvarno se šalite sa mnom? Cijeli svijet gleda kako umiremo, a govorite o Ženevskoj konvenciji! Možda biste trebali nazvati Putina i njemu govoriti o Ženevskoj konvenciji! O golim ženama pregaženima tenkom koje sam vidjela u Buči", rekla je Kira Rudik, zastupnica u ukrajinskom Parlamentu.

Image
NOVA SREBRENICA /

Masakr koji je smrznuo svijet. Za Direkt Anto Nobilo, Vesna Pusić i Denis Avdagić: 'Ovo neće napraviti radikalnu promjenu'

Image
NOVA SREBRENICA /

Masakr koji je smrznuo svijet. Za Direkt Anto Nobilo, Vesna Pusić i Denis Avdagić: 'Ovo neće napraviti radikalnu promjenu'

Ukrajinski predsjednik je Ruse, koji na bilo koji način sudjeluju u ratu, nazvao ratnim zločincima. Po Ukrajini, kaže, ima još Buča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je glavni razlog zašto ne možemo dovesti humanitarnu pomoć u Mariupolj to što se Rusija boji da će svijet vidjeti što se ondje dogodilo. Mislim da je ondje tragedija. Mislim da je ondje pakao. Znam da ondje nisu ubijeni deseci, nego tisuće ljudi", kazao je Volodimir Zelenski.

Osuda stiže i iz dosad neutralnih Kine i Indije, ali i iz cijelog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada pogledate ono što se dogodilo u Buči i ono što vidimo da je Putin već prije napravio u Ukrajini, bojim se da to nije daleko od genocida", poručio je britanski premijer Boris Johnson.

Otkada se doznalo za Buču, mnogi su je počeli uspoređivati s Ovčarom i Srebrenicom. I povjesničari se slažu, modus operandi zločina je isti, no procesuiranje zločinaca moglo bi biti teže nego 90-ih - kada je još radio Haški sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njegovi osnivači su bili oni koji su sudjelovali u ratu. I Hrvatska, i Bih i Srbija i oni su potpisali da će jednog dana doći do suđenja onih koji suodgovorni za zločine. U ovom slučaju toga nema. Rusija nije potpisnik međunarodnih ugovora. Ne vidim način na koji bi međunarodna zajednica bilo kojeg ruskog zapovjednika privela na nekakav međunarodni sud pravde", rekao je povjesničar Hrvoje Klasić.

I dok međunarodna zajednica prema Rusiji šalje osude i zgražanja, Rusija prema Ukrajini šalje nove rakete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo