Izvanredna sjednica Vlade / Plenković: 'I Hrvatska podržava uskraćivanje Rusiji pristupa SWIFT-u. Posebno cijenim što nas podržava oporba'

Image
Foto: Marin Tironi/Pixsell

Vlada danas odlučuje i o odobravanju vojne pomoći u vrijednosti od 124 milijuna kuna

28.2.2022.
12:03
Marin Tironi/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković vodi izvanrednu sjednicu u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, koju je jučer najavio da počinje od 12 sati. Plenković je jučer kazao da su pripremili paket mjera na kojima su brojni resori radili ovih dana, sve u vezi reakcije Republike Hrvatske na stanje u Ukrajini i napad Rusije:

"Danas radni sastanci s članovima Vlade RH i nadležnim službama o tijeku prihvata i zbrinjavanja ukrajinskih izbjeglica, provedbi restriktivnih mjera EU-a protiv Rusije, te dodatnim mjerama pomoći Ukrajini koje planiramo, kao i situaciji s opskrbom energenata."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je na početku istaknuo "Ukrajinu kao prijateljsku zemlju", kao i to da smo svjedoci ničim izazvanog, brutalnog napada ruske vojske na Ukrajinu kopnom, morem, zrakom i kibernetičkim prostorom.

"Napad je pokrenut s očitom namjerom da se ta najveća zemlja po površini napadne s namjerom da ju se okupira", kazao je i zaključio da to "zaslužuje našu najoštriju osudu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stavljeni smo pred gotov čin. Nije bilo drugog izbora. Ovdje nema mjesta kalkuliranju, svjesni smo da će sankcije Rusiji imati posljedice i po Rusiju i po Europu i po Hrvatsku, ali između zaštite ekonomskih interesa i obrane pravde i slobode, Hrvatska i EU odabrale su jedino ispravno. Zato je izuzetno važno da je Hrvatska pokazala jedinstvo u jasnoj osudi agresije na Ukrajinu. Parlamentarna većina je jedinstvena, a to je posebno važno za stabilnost našeg djelovanja. Jedinstvo i punu podršku koje poduzimamo kao Vlada, jutros je također pokazala i parlamentarna oporba, što je također važno i što također cijenim. Na tom tragu pozdravljam jednoglasno usvajanje u Hrvatskom saboru Deklaracije o Ukrajini kojom se najoštrije osuđuje agresija Rusije na... Ukrajinu."

Rekao je da su sa saborskom opozicijom dogovorili za srijedu raspravu u Saboru o situaciji u Ukrajini i o invaziji i agresiji Rusije na Ukrajinu. Govoreći dalje o elanu hrvatskog naroda da pomogne bratskom ukrajinskom narodu, kako je kazao, rekao je i:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je pokazala da se ne da impresionirati kada su u pitanju ljudske vrijednosti, humanost, solidarnost, pravda i obrana slobode. Vlada je također brzo reagirala, već prvih sati napada na Ukrajinu i zato ćemo danas nakon intenzivnog rada preko vikenda i proteklih dana donijeti mjere za pomoć Ukrajini, kao i niz mjera za podići stupanj pripravnosti za mogući prihvat izbjeglica, smještajne kapacitete, pružanje zdravstvene skrbi., ali i za osiguranje opskrbe plinom, kao i mjere zabrane korištenja hrvatskog zračnog prostora ruskim avioprijevoznicima."

"Hrvatska će se pridružiti toj zajedničkoj odluci kad bude donesena", kazao je o uskraćivanju Rusiji pristup SWIFT-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas ćemo donijeti i odluku o pomoći Ukrajini u obrambenom smislu. Riječ je prije svega o zaštitnoj opremi, ali i o pješačkom naoružanju vrijednom 124 milijuna kuna", dodao je Plenković.

Pohvalio je raniju politiku Vlade o LNG terminalu, što sada, kazao je, znači da Hrvatska ima diverzificiranu opskrbu plinom. 2,6 milijardi kubika su kapaciteti terminala na Krku, rekao je i to, što bi bilo dovoljno za kućanstva i za industriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da je Hrvatska pokazala solidarnost s Ukrajinom i time što je ostavila svoju veleposlanicu u Kijevu. Veleposlanicu je nazvao "hrabrom Anicom Djanić".

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je u Hrvatsku do sada ušlo 190 izbjeglica iz Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do jučer su bile procjene oko 350 ili 370 tisuća ljudi koji su ušli u susjedne zemlje Ukrajini. Neke procjene govore i o mogućnosti da bude 4 milijuna ukrajinskih izbjeglica. Nemojmo zaboraviti niti na interno raseljene, što znači da može biti i 8 milijuna izbjeglica", dodao je.

Ministar Oleg Butković govorio je o zabrani preleta zračnim prijevoznicima iz Ruske Federacije. Rekao je da se sankcije EU-a u tom dijelu odnose na raskid postojećih ugovora o zajmu aviona ruskih zračnih prijevoznika, ugovori o osiguranju i reosiguranju njihovih aviona, zabrana održavanja i popravaka aviona, a posebno zabrana korištenja zračnog prostora, slijetanja i polijetanja, za koje je Butković rekao da je većina članica EU-a i Velika Britanija uvela dodatne mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od ove zabrane izuzeti su humanitarni letovi, letovi spašavanja uz posebne ugovore... te letovi u izvanrednim situacijama", dodao je.

Sve to izglasala je danas i Vlada RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo