pogled iznutra / VIDEO Alena (15) je snimala dnevnik razaranja u Mariupolju: 'Ovo je kao iz horor filma. Sva ova krv…Tatina je'

Image
Foto: Screenshot You Tube

Alena je u jednom trenutku u dnevniku rekla da su joj živci „uništeni“ zbog stalnog bombardiranja

7.4.2022.
15:30
Screenshot You Tube
VOYO logo

Kada je ruska invazija krajem veljače stigla do Mariupolja u Ukrajini, 15-godišnja Alena Zagreba odlučila je sa svojim prijateljima snimati svojevrsni dnevnik razaranja njezinog rodnog grada.  

Dok se većina ljudi skrivala u bunkerima i podrumima, Alena i njezini roditelji ostali su iznad zemlje. Njezine snimke rijedak su uvid u ono što se događalo za vrijeme napada ruskih snaga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon jednog raketiranja, Alena snima njihov demolirani stan – krevet pun stakla i pod na kojem je bila krv.

„Ovdje bi se mogli snimati horor filmovi. Sva ova krv…Tatina je“, komentira djevojčica dodajući da su bili pokriveni tankim poplunom koji im je možda spasio život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj je preživljavala seleći se od zgrade do zgrade jer su njihov dom i druga skloništa zbog granatiranja bila razrušena u tolikoj mjeri da nisu bila za stanovanje.

Alena je topila snijeg za vodu dok su njezini roditelji kuhali na improviziranim ložištima vani. No, i u toj tami i strahotama rata koje su se oko njih događale, djeca su pronašla malo veselja pa su od skupljenog snijega složila malog snjegovića.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alena je u jednom trenutku u dnevniku rekla da su joj živci „uništeni“ zbog stalnog bombardiranja. Kako se sele iz zgrade u zgradu, tako se mijenja i perspektiva onoga što djevojčica snima s prozora. Gotovo je zastrašujuća mirnoća s kojom komentira zgradu u plamenu: "Tamo je pala bomba."

U jednom trenutku govori: „Danas je 10. dan opsade Mariupolja. Nisam zapravo sigurna. Svejedno je koji je.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije govori kako su se ustajali u 4 ujutro zbog zračnih napada te da je svaki dan bio beskrajno dugačak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva tjedna nakon početka napada na Mariupolj Alena i njena obitelj ipak su uspjeli pobjeći.

„Bio je to prvi sretan trenutak, nakon dugo vremena“, rekla je Alena koja se jednog dana želi vratiti u svoj slobodan i obnovljen Mariupolj.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon bijega u grad Zaporižje koje je pod kontrolom Ukrajine, Alena i njezina majka preselile su se u Luksemburg, gdje je nastavila školovanje – dok je njezin otac još uvijek u Ukrajini.

Upravo danas u proruski separatisti objavili da su nakon višetjedne opsade zauzeli središte Mariupolja te da je glavna bitka završena. Međutim, ukrajinska strana je poručila da se borbe i dalje vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo