ANALIZA RUSKE INVAZIJE / Vojni analitičar Tabak: 'Situacija u Ukrajini će se odlučivati u svibnju ili pred ljeto. Trovanje Abramoviča? Bio bih suzdržan'

Tabak smatra da će istok i jugoistok Ukrajine biti lokacija za iduća žestoka bojišta

30.3.2022.
20:45
VOYO logo

RTL-ov Andrija Jarak s RTL-ovim vojnim analitičarom i urednikom portala Obris Igorom Tabakom razgovarao je o ruskoj invaziji na Ukrajinu koja je ušla u 35. dan. 

Tabaka je komentirao povlače li se zaista ruske trupe ili se radi o regrupiranju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što god da su pričali u noći se pun pucalo i po Kijevu i Černihivu, a to su dva grada koja su u dobroj vjeri spomenuli. To treba uzeti s velikom rezervom. Činjenica je da ovih mjesec dana sjeverozapadno od Kijeva borbe su nosili padobrance, sad ih se izvlači, ali onda vjerojatno na njihovo mjesto će doći netko drugi i svjež. Veliko i pravo odmicanje od Kijeva bi omogućilo Ukrajincima da sve svoje nagomilane obrambene snage prebace negdje više gdje im gori pod nogama, a to Rusi neće dozvoliti", kazao je Tabak. 

Image
ukrajinska luka /

Zašto je Mariupolj toliko bitan? Strateška nagrada za Rusiju, simbol otpora za Ukrajinu

Image
ukrajinska luka /

Zašto je Mariupolj toliko bitan? Strateška nagrada za Rusiju, simbol otpora za Ukrajinu

Osvrnuo se i na akcije koje Rusi provode tijekom povlačenja, poput miniranja mostova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se vidjelo zadnjih dana oko Černihiva. Grad je u opkoljenju, ali na vanjskom rubu krenuli su po redu rušiti mostove na čitavom nizu manjih rijeka, što ima za svrhu Ukrajincima otežati pristup pa i proboj prema gradu, dostavu pomoć i humanitarne i vojne koji je na sjeveru dosta bitan", kazao je. 

Komentirao je i do kada bi mogao izdržati Mariupolj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je to reći. Još jučer su satelitske snimke pokazale da se vide pojedine vatre u gradu koje nastaju tijekom borbi i na čitavom nizu lokaliteta unutar gradskog područja Mariupolja gori jako, to znači da su borbe u tijeku, da se branitelji drže. Koliko dugo ovisi o ruskim pojačanjima, ali njihovim zalihama i borbenoj sreći jer Rusi nastoje taj grad ispresijecati na niz manjih bojišta s kojima bi lakše izašli na kraj, a to bi braniteljima bila nesreća", kazao je. 

Tabak se osvrnuo i na trovanje Romana Abramoviča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih tu bio suzdržan. Cijela stvar mi ne izgleda vjerojatno. Svako posredovanje u pregovorima, bila bi sramota da se tako nešto dogodi, a s druge strane upitna je korist, tim više što nije samo jedna strana pričala o trovanju. Abramovič koji je Putinov čovjek od povjerenja, a s druge strane su Ukrajinci, što znači da netko nije pazio ili je to nešto drugo, a ne baš bojni otvor o kakvom se špekulira. To je jedna od priča koje stavljam u ratni kontekst i ne pomažu mi puno u ozbiljnoj analizi", kazao je. 

Komentirao je i snimku pucanja u noge zarobljenicima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno je da nije točno izvjesno gdje je snimljena, kad je snimljena, vide se ljudi s jednim oznakama, drugim oznakama. Čini mi se da je takve stvari jednostavno inscenirati, takve snimke zgodno dođu barem jednoj strani u sukobu, a tu je u tijeku neprekidno propagandno razračunavanje i s druge strane nakon mjesec dana ovako žestokog rata teško je očekivati hotelski tretman za zarobljenike iako se čulo zadnjih dana da pojedine ukrajinske banke daju novčanu nagradu 1000 dolara protuvrijednosti Rusima koji se predaju. To je još jedna ta ratna slika koja daje emotivni naboj cijeloj strani, ali malo pomogne u ozbiljnijem sagledavanju čitavih bojišta", kazao je. 

Govorio je i o čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu i njegovoj fotografiji na kojoj se slikao na benzinskoj pumpi te ustvrdio da je u Mariupolju, no ta benzinska pumpa je bila ruska pumpa koje nema u Ukrajini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidi se da ima struje, rečeno je da je snimano u Mariupolju, a grad nema struje jako dugo. Napredovao je na društvenim mrežama od 60 tisuću pratitelja do milijun i dvjesto tisuća pratitelja. Uočio je da mu je to dobra propaganda, da dobije još prilike mahati zlatnim pištoljima, to u se sviđa, a nisam siguran da se opterećuje puno tim detaljima", kazao je. 

Govoreći o pregovorima, kazao je da se njima načelno nešto može postići ako obje strane imaju interesa pregovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rusi što god da priznaju na bojištu nije da su ispunili što su htjeli, a Ukrajinci su u naletu i izgleda bi se mogli ozbiljnije na istoku braniti. Bez obzira na zatišje koje će nastupiti radi prirodnih uvjeta, meni se čine da tek u svibnju ili pred ljeto će se cijela situacija početi odlučivati ozbiljnije. Mislim da ima jasno profiliranih dijelova bojišta na kojima ruska vojska misli da ima prostora za velike preokrete, Ukrajinci imaju velikih problema u obrani, na istoku i jugoistoku i mislim da će to biti žestoko bojište i ovih tjedana dok oko Kijeva ili negdje drugdje stvari malo usahnu", kazao je.  

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo