poruka NATO-u / Vojni stručnjak o Putinovoj nuklearnoj prijetnji: 'Obrana je teško moguća. Rusija je slično prijetila 2014. godine'

Image
Foto: Thinkstock.com

Projektili i krstareće rakete se ne koriste samo protiv Ukrajine, to je prijetnja i članicama NATO-a u srednjoj i istočnoj Europi

28.2.2022.
16:16
Thinkstock.com
VOYO logo

Jasna je preijeteća poruka protiv zemalja članica NATO-a najava ruskog predsjednika Vladimira Putina da stavlja nuklearne snage u visoki stupanj pripravnosti, rekao je vojni stručnjak i novinar Thomas Wiegold za njemački javni servis ARD.

U najavu nije uključeno  samo nuklearno oružje Rusije već, na primjer, i hipersonično, a "obrana od njega je teško moguća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wiegold je podsjetio da je Rusija slično prijetila i nakon aneksije Krima 2014. godine, ali priznaje: "Ne možemo stvarno procijeniti što se zapravo krije iza toga, što to zaista znači u ovom trenutku", prenosi Deutsche Welle.

Deeskalacija je jedino moguća kroz direktnije razgovore između SAD-a i NATO-a, s jedne strane, i Rusije, s druge strane. Tijekom hladnog rata su uspostavljeni načini da se međusobno razgovara, mehanizmi za izbjegavanje sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Toga je znatno manje posljednjih desetljeća, a zapravo se možemo samo nadati da još uvijek postoje kanali komunikacije gdje su mogući direktni kontakti od Moskve do Bruxellesa, do Washingtona; makar da bi se izbjegli nesporazumi, da pogrešno shvaćene insinuacije ne bi dovele do eskalacije. Utoliko bi bilo važnije da se ti kanali koriste", rekao je Wiegold.

Image
Zapad neće priznati rezultate referenduma /

Bjelorusija: Na referendumu odobren novi ustav koji dopušta nuklearno oružje

Image
Zapad neće priznati rezultate referenduma /

Bjelorusija: Na referendumu odobren novi ustav koji dopušta nuklearno oružje

Rusko strateško nuklearno oružje stacionirano je u fiksnim raketnim silosima, na mobilnim lansirnim platformama i na podmornicama. Postoje i strateški bombarderi dugog dometa koji mogu nositi nuklearne projektile. Upotreba ovog strateškog oružja bi vjerojatno rezultirala nuklearnim kontranapadom Sjedinjenih Država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oružje za odvraćanje također uključuje masivni arsenal balističkih projektila s konvencionalnim bojevim glavama, moderne krstareće rakete i rakete kratkog dometa koje su, između ostalog, razmještene i u Bjelorusiji i eksklavi Kalinjingradu.

Mnogi od ovih sustava oružja također mogu nositi taktičke nuklearne bojeve glave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taktičko nuklearno oružje je razvijeno tijekom hladnog rata za napad na koncentraciju trupa ili vitalnu infrastrukturu. Projektili i krstareće rakete se ne koriste samo protiv Ukrajine, to je prijetnja i članicama NATO-a u srednjoj i istočnoj Europi, gdje se raspoređuju dodatne trupe.

Ovo oružje nije tako razorno kao strateško nuklearno oružje, ali je pogodno i kao sredstvo odvraćanja u napetoj situaciji jer direktno ugrožava vojarne NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo