nakon takozvanih 'referenduma' / Zašto je Putin anektirao regije baš sada, čeka li ih ista sudbina kao Krim i kako će Ukrajina odgovoriti?

Image
Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/AP Photo

Nitko zapravo ne zna što je sad u glavama čelnika Kremlja, no očita je namjera gledati napade na okupirane teritorije - kao napade na samu Rusiju

30.9.2022.
17:01
Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/AP Photo
VOYO logo

Nakon takozvanih "referenduma" koje je međunarodna zajednica osudila i koji su nerijetko uključivali naoružane vojnike koji su išli od vrata do vrata i skupljali glasove - Vladimir Putin potpisao je aneksiju okupiranih regija.

No, kako će Rusija anektirati regije koje je okupirala kada su usred ratne zone, zašto sada i očekuje li ih ista sudbina kao i Krim?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto baš sada?

Ruski predsjednik nalazi se u nezavidnoj poziciji. Njegov sedmomjesečni rat gubi na zamahu, posebno kada je riječ o dramatičnoj protuofenzivi Ukrajine.

Aneksijom proruskih regija, kao i Zaporižja i Hersona na jugu, Putin će moći poslati novomobilizirane trupe na front i na taj način zaprijetiti Zapadu, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik UN-a António Guterres rekao je kako je to vrlo opasno.

Image
nakon Putinove aneksije /

SLUŽBENO: Ukrajina podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u

Image
nakon Putinove aneksije /

SLUŽBENO: Ukrajina podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u

"Svaka odluka da se nastavi s aneksijom ukrajinskih regija Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporižja ne bi imala nikakvu pravnu vrijednost i zaslužuje biti osuđena", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudbina Krima?

Ova situacija djeluje kao kopija onog što je Putin napravio u ožujku 2014. godine, kada je oduzeo Krimsku regiju Ukrajini.

Tada je sazvao referendum koji je međunarodna zajednica, kao i sada, uvelike osudila, a zatim ju je svejedno pripojio - kroz potpuno isti ustavni proces.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što nije sve prošlo mirno. Krim je pod potpunu kontrolu Rusije došao uz krvoproliće...

Što će se promijeniti?

To još nije potpuno jasno. Čak ni glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije mogao definirati gdje će Rusija povući svoje nove granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, rekao je kako će Rusija cijelu regiju Donjeck tretirati kao dio Rusije. Što se tiče onih dijelova koji nisu pod okupacijom - rekao je da će se oni morati osloboditi.

Prije same invazije, Rusija je priznala dvije istočne regije kao neovisne "narodne republike", a sada će ih i definirati - kao ruski teritorij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Putin sada je priznao dvije južne regije kao neovisne. Nakon što potpiše njihov suverenitet, predat će ugovore i obratiti se dvama domovima ruskog parlamenta. Zatim se odluka može unijeti u ruski ustav.

U toj će točki Rusija ući u novu fazu postojanja, kazala je politička komentatorica u egzilu, Ekaterina Shulman. Tada će postati, kaže, "država s delegitimiranom granicom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona će tada uključivati fragmente koje ne samo da ne priznaje nijedna druga država ili međunarodna organizacija, nego također neće imati centraliziranu administraciju.

Kako će Ukrajina odgovoriti?

Predsjednik Volodimir Zelenski sastaje se sa svojim šefovima obrane i sigurnosti kako bi odlučio o konkretnom odgovoru, no već je jasno dao do znanja da aneksija neće donijeti ono čemu se nada Kremlj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukrajina ne može i neće trpjeti nikakve pokušaje Rusije da preuzme bilo koji dio naše zemlje", rekao je.

Koliko je ovaj trenutak opasan?

Nitko zapravo ne zna što je sad u glavama čelnika Kremlja, no očita je namjera gledati napade na okupirane teritorije - kao napade na samu Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Putin već je zaprijetio da će upotrijebiti "sva raspoloživa sredstva" u zaštiti ruskog teritorija - uključujući nuklearno oružje.

"Ovo nije blef", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo