O Putinovom izboru / Zelenski odgovara na glavno pitanje koje muči Zapad: 'Nuklearni rat je Putinov blef, nije isto biti ubojica i samoubojica'

Image
Foto: AP

On ne vjeruje u neuračunjivost 'nuklearnog Putina', tvrdi da sadašnja vlast Kremlja namjerava ovladati još nizom država u Europi, nabrojao je kojima

14.3.2022.
10:50
AP
VOYO logo

AP-ov novinar Nomaan Merchant u najnovijoj analizi procjena obavještajnih službi SAD-a o planovima Vladimira Putina u Ukrajini, navodi dvije osnovne točke:

Prvo, Putin odaje znakove gnjeva i frustracije zbog toga što mu rat ne ide kako je zamislio, te je jasno da je spreman na još gora razaranja i još masovnije žrtve tog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo, odgovori NATO-a na Putinovu agresiju na Ukrajinu jako vode računa o opasnosti da bi gospodar Kremlja u nekom trenutku mogao odgovoriti nuklearnim oružanim udarom.

Jedan od rijetkih koji je od početka napada na Ukrajinu uvjeren da sigurno neće doći do Putinovog "pritiskanja nuklearnog gumba" je ukrajinski predsjednik Volodimir  Zelenski, samo što je prije nekoliko dana u intervjuu za Die Zeit izravno objasnio zašto tako misli. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Krajnje zlokobna /

Ruski šef diplomacije: 'Dođe li do 3. svjetskog rata, on će biti nuklearan!' To je već 4. prijetnja Kremlja u tjedan dana

Image
Krajnje zlokobna /

Ruski šef diplomacije: 'Dođe li do 3. svjetskog rata, on će biti nuklearan!' To je već 4. prijetnja Kremlja u tjedan dana

"Smatram da je prijetnja atomskim ratom blef. Jedna je stvar biti ubojica. Biti samoubojica nešto je sasvim drugo", odgovorio je Zelenski na pitanje njemačke novinarke.

Zabrinutost na Zapadu je razumljiva. Najnovije je da je zabrinutost zbog "Putina izvan kontrole" jučer javno izgovorio britanski ministar Michael Gove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još 2. ožujka pobrojali smo da je iz samog državnog vrha Rusije već do tada stiglo čak četiri prijetnje nuklearnim ratom. Četvrta prijetnja u nizu tada bila je iz usta ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koji je rekao da bi "ako bi došlo do 3. svjetskog rata, on bio nuklearan". 

Prije nekoliko dana Lavrov je ponovio to isto, da "ne želi vjerovati da borbe u Ukrajini mogu eskalirati u nuklearni rat". I ta izjava, kao i sve prije nje, bila je iz pera ruske državne agencije RIA Novosti, samo što je ovaj put, rekli bi u Dalmaciji, Lavrov okrenuo "pilu naopako".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lavrov je pritom propustio primijetiti nešto što je Zelenski za Die Zeit istaknuo kao ključno:

"Svaki udar nuklearnim oružjem znači kraj za sve uključene, ne samo za one osobe koje ga koriste. Putinova prijetnja puno više govori o (njegovoj) slabosti. Nuklearnim oružjem prijeti se samo onda kad sve drugo više ne funkcionira. Siguran sam u to da je Rusija svjesna katastrofalnih posljedica eventualnog pokušaja korištenja nuklearnog oružja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o onome što se posebno od početka rata u Ukrajini povremeno spominje, da nuklearni rat u smislu pravog rata, zapravo teško da je i moguć. Jer, posezanje za nuklearnim udarom jedne strane znači siguran odgovor druge i na kraju obostrano uništenje. Na tome se uopće temeljila osnovna pretpostavka Hladnog rata, na obostrano zajamčenom uništenju.

Na kraju se sve svodi na ono što je Zelenski nazvao Putinovim izborom "ubojica ili samoubojica". U tom svjetlu bivši ambasador Hrvatske u Moskvi Božo Kovačević početkom ožujka je rekao za RTL:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može značiti da su se (JensStoltenberg i (JoeBiden uplašili da bi nuklearne snage mogao upotrijebiti i utoliko je dogovornost ljudi koji imaju pristup Putinu da učine sve da ne unište cijeli svijet."

Intervju Zelenskog za Die Zeit, inače, donosi još nekoliko zanimljivih izjava predsjednika Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim općih mjesta o tome da ga nije strah zato što se Ukrajina ne brani samo kao vojska, nego "kao cijela nacija", zatim osim upečatljivih ilustracija da je za Ukrajince ovo "domoljubni rat, isti onakav kakav je SSSR vodio protiv Hitlera", Zelenski je, odgovarajući na to je li ih strah, odgovorio da ih nije strah od okupacije:

"Već smo pokazali svijetu da se znamo braniti. A kad o strahu pitate mene, mogu vam reći da nismo mi ti koje treba biti strah, nego političari diljem svijeta, svi oni koji sada gledaju Ukrajinu i pitaju se: 'Može li se ista invazija ponoviti i na moju zemlju?' Ono što Rusija sad čini s Ukrajinom, to bi moguće htjele ponoviti i druge zemlje svijeta sa svojim susjedima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog toga je obrana Ukrajine i pomoć Zapada zapravo svjetska proturatna akcija. Svi potencijalni napadači na svijetu trebaju znati što im je za očekivati ako započnu rat", kazao je.

U intervjuu, što su ga inače vodili preko WhatsAppa, očito iz predostrožnosti od strane Kijeva, Zelenski je rekao i to da niti najmanje ne sumnja da je plan Moskve da se ne stane samo na Ukrajini, da "Rusija želi rascijepati Europu":

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On želi raskomadati Europu jednako kao Ukrajinu. Poslušajte što govore ruski propagandisti. Oni čak i u crkvama propovijedaju o zauzimanju drugih zemalja; Moldavija, Gruzija, Baltik. Uvjeren sam da je ugrožena i Poljska."

Potvrdio je da se još uvijek nalazi u Kijevu, da mu je obitelj u Ukrajini, dalje od toga nije htio govoriti, i rekao je da su ga "Amerikanci potpuno pogrešno procijenili" kad su mu ponudili da ga izvuku iz Ukrajine i tako sačuvaju kao legalnog predsjednika. U tom dijelu intervjua argumentirao je i svoju tvrdnju da ga Putin smatra državnim neprijateljem broj jedan:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni vide čelnika države, oni vide političare, oni vide šefove kompanija. Rusi se nadaju da se sve može kupiti ili da se sve ljude može zastrašiti. Vidjevši da to kod mene ne pali, prijete mi."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo