lista s 24 imena / Zelenskog su već tri puta pokušali ubiti plaćenici 'Putinovog kuhara': Glavu su mu spasili dvostruki ruski agenti

Image
Foto: Screenshot Twitter

Ukrajinski tajnik za nacionalnu sigurnost i obranu potvrdio je tri pokušaja atentata i rekao da je dobio informaciju od dvostrukih agenata

4.3.2022.
10:20
Screenshot Twitter
VOYO logo

Ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog navodno su tri puta pokušali ubiti u posljednjih tjedan dana.

Plaćenici iz skupine Wagner koju podržava Kremlj i čečenske specijalne postrojbe navodno su poslani da ubiju ukrajinskog predsjednika otkako je prošlog tjedna započela ruska invazija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubojice su u tome spriječili pripadnici ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) - ruskog nasljednika KGB-a - koji su upozorili ukrajinske dužnosnike, izvijestio je The Times.

Ukrajinski tajnik za nacionalnu sigurnost i obranu potvrdio je tri pokušaja atentata i rekao da je dobio informaciju od dvostrukih agenata "koji ne žele sudjelovati u ovom krvavom ratu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od skupina koja je navodno pokušala ubiti Zelenskog (44) bila je Wagner grupa - koja ima 400 članova smještenih u Kijevu čiji su se članovi infiltrirali u Ukrajinu s listom na kojoj su 24 imena osoba koje treba likvidirati.

Da je pokušaj bio uspješan, ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi zanijekati bilo kakvu umiješanost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na utjecaj na rusku suverenu politiku, ovo bi bila možda njihova najveća misija do sada. To bi imalo veliki utjecaj na rat", rekao je anonimni izvor za Times. 

Plaćenici, koje vodi oligarh Jevgenij Prigožin - bliski saveznik ruskog predsjednika kojeg često nazivaju "Putinovim kuharom" - došla je u Ukrajinu prije pet tjedana i nudi im se ogromna svota novca za misiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko dana rečeno je da visoko obučeni operativci čekaju zeleno svjetlo Kremlja, a njihova "lista za odstrel" uključuje i ukrajinskog premijera, cijelu vladu, gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička i njegovog brata Vladimira. 

Wagner je provodio tajne operacije diljem Afrike i Bliskog istoka, uključujući Siriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

General Sir Richard Barrons, bivši zapovjednik Zapovjedništva združenih snaga, rekao je: "Vrlo su učinkoviti jer ih je teško identificirati. Oni nisu izravno povezani s ruskom vladom."

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo