hoće li iseliti? / RTL Direkt otkriva: trošak Zmajlovićevog najma premašuje Lalovčev limit od 11 eura!

Ministar Zmajlović ne može odahnuti. RTL-ov novinar Ivan Skorin prije pola godine razotkrio je sporni ugovor o najmu Zagrebtowera, zbog kojeg je danas Mirela Holy protiv Zmajlovića podnijela i kaznenu prijavu. Ali Skorin sada otkriva i da najam Zagrebtowera daleko premašuje financijski kriterij ministra Lalovca od 11 eura po četvornom metru. A to bi značilo samo jedno - Zmajlović mora van

23.4.2015.
22:30
VOYO logo

Sve je počelo u studenom 2013. godine. Nakon Vladina odobrenja, pripreme su se odvijale daleko od očiju javnosti. Tek godinu dana poslije  - afera je eksplodirala! I to jer su mediji razotkrili da će u svojem uredu ministar okoliša Mihael Zmajlović imati privatnu tuš kabinu. Zbog tuša, pod povećalo su došli ugovori koji su ministru dopustili taj luksuz i razotkrivena je puno dublja priča.

RTL je prije pola godine objavio projekciju zakupa, dakle, tajnu studiju koju je izradilo samo ministarstvo, kao i oba tajna ugovora o zakupu za prostore u Zagrebtoweru. Prema njima je očito da, iako je ministar tvrdio da će zakup koštati 6,3 milijuna kuna, država će plaćati privatnom vlasniku nebodera 14,8 milijuna na godinu. Afera je kulminirala, ali leđa je ministru držao sam premijer.

"Da bi smijenio ministra za vrijeme mandata, moram imati ipak ozbiljnije razloge od medijske spekulacije, pritisaka, pa i hajke na jednog čovjeka", govorio je Milanović u studenom prošle godine.

Pa su se nakon obrane premijera prozivke stišale - sve do ovog tjedna kad je ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša, Neven Voća, podnio ostavku jer nije želio potpisati preseljenje svoje agencije u Zagrebtower.

Istog dana ministar financija Boris Lalovac u RTL Direktu je poručio: "Ja svakako ne podržavam ništa što nije racionalno. Ukoliko se bude uklapao po novim modelima, može, ukoliko ne bude, vjerojatno će morati tražiti novi prostor."

Prema novom modelu cijena zakupa po kvadratu ne smije biti veća od 11 eura, a u ovom neboderu je prema podacima iz ugovora - puno veća, čak 18 eura.

"Tu se vidi jasna namjera da se obmani javnost i da se troškovi, koji će biti realno veći od sadašnje potrošnje iz proračuna, pokažu kao manji", kaže bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy.

A ako USKOK utvrdi da se u cijelovoj ovoj priči o preseljenju uistinu dogodila prijevara i zloupotreba ovlasti, tada smjena neće biti jedina briga Zmajlovića i Milera – već će im prijetiti i zatvorska kazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo