naslijeđene koncesije / Bili smo na Velebitu gdje se usred parka prirode otvara kamenolom. Za sve je kriva Jugoslavija...

Poduzeće Kamen koje u rukama ima po procijeni države koncesiju vrijednu 12 milijuna kuna kupuju ove godine češko-hrvatski investitori

6.10.2022.
8:05
VOYO logo

Tulove grede. Spektakularne stijene na Velebitu, čudnovati fenomen koji obožavaju planinari i koje su svojedobno u Vinetuu glumile američki Divlji Zapad. Oko njih ide jedna od najljepših panoramskih cesta u Hrvatskoj - Majstorska cesta koja evo baš danas slavi 190. rođendan. Ali to magično mjesto u parku prirode odakle se vide Kornati - sada postaje češki kamenolom. Priču je otkrio Faktograf, cijela Hrvatska se uzbunila, a najluđe je što za sve nije potrebna ni studija utjecaja na okoliš. Jer sve je odobreno još 1987. u Jugoslaviji.

Legenda kaže da je među gredama ovog stjenovitog grebena dom vila Velebita, druga da je tu živjela zloglasna Crna kraljica. Crno se sada piše ovom krškom fenomenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mještani su ogorčeni, i ne isključujem prosvjede", kazao je Stipe Vulić, načelnik Općine Jasenice.

Vodimo vas u kamenolom Romanovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samoj jezgri Velebita ispod veličanstvenih Tulovih greda netko je neodgovornim potpisom dopustio eksploataciju kamena. Ovaj se sporni kamenolom nalazi se u samom srcu zaštićenog parka prirode. Istražujemo tko je to dopustio.

Odgovor je star 33 godine. Republički komitet za energetiku i rudarstvo odobrava 1989. eksploataciju. Reže se kamen i krajem devedesetih, a onda se zatvara 2003.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREGLED DANA /

Direktov rendgen dana: Od barbika u svemiru do Nobela za jezivo djelovanje i ukrajinskog psića na TV-u

Image
PREGLED DANA /

Direktov rendgen dana: Od barbika u svemiru do Nobela za jezivo djelovanje i ukrajinskog psića na TV-u

"Kada su čuvari parka prirode zajedno s rudarskom inspekcijom zaustavljen je rad kamenoloma zbog neadekvatne dokumentacije i kao takav nije radio do dana današnjeg", tvrdi Mario Šaban, ravnatelj Parka prirode Velebit.

Godine 2017. povjerenstvo Ministarstva državne imovine donosi odluku o osnivanju prava služnosti. Potpisuje je tadašnja potpredsjednica Vlade Martina Dalić, pola godine kasnije ministarstvo koje vodi daje koncesiju obrovačkoj firmi Kamen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsurdno je i neshvatljivo način na koji se olako izdaju ovakve dozvole", poručuje Vulić.

Poduzeće Kamen koje u rukama ima po procijeni države koncesiju vrijednu 12 milijuna kuna kupuju ove godine češko-hrvatski investitori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je naslijeđena koncesija, mi je uredno plaćamo svaka četiri mjeseca državi", kazala je Selma Prišlin, voditeljica marketinga poduzeća Kamen.

Da nije bilo odobrene koncesije firma koju su kupili ne bi vrijedila puno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je u interesu tu podići gospodarstvo, zaposliti ljude, za početak 50-ak radnika", poručuje Prišlin.

Imaju sve potrebne papire. No, prva dozvola izdana još u Jugoslaviji nije odobrena pod strogim uvjetima zaštite okoliša kakvi postoje danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da osnova projekta treba biti studija utjecaja na okoliš, a mi nju nemamo", govori Vulić.

U Ministarstvu gospodarstva i zaštite okoliša kažu da nema potrebe za studijom. Čak ni kad je riječ o izuzetnoj lokaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jer je vrijedna i bitna lokacija i naša je politika da se ne rade kamenolomi se ne rade", poručuje Šaban.

Kamenolom se prostire na sedam i pol hektara, može se izvaditi 60 tisuća kubika vrijednog Romanovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Općina će poduzeti sve potrebne radnje kako bi zaustavila i zabranila bilo kakve zahvate u samoj jezgri Velebita", tvrdi Vulić.

Da stvar bude što apsurdnija, teški kamioni natovareni kamenom trebali bi voziti po makadamu majstorske ceste koja upravo danas 4. listopada slavi svoj 190. rođendan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ona je zaštićeno kulturno dobro. Malo je toga ostalo, pa javnost zabrinuta za očuvanje prirode u ovome vidi samo još jednu rasprodaju zadnjih ostataka našeg obiteljskog srebra.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo