'ZA ŽENE JE TEŠKO' / Briju kosu, pale hidžabe, neviđeni prosvjedi u Iranu. Samane koja živi u Zagrebu: 'Žena nikada nije slobodna'

Prosvjedi solidarnosti održali su se u Torontu i Parizu. A svoju kosu su obrijali ili ošišali i na društvenim mrežama za Mahsu Amini.

22.9.2022.
8:00
VOYO logo

Prosvjedi diljem Irana zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini. Sve to iz Zagreba prati Samane. Ovdje živi već 3 godine. Pobjegla je s troje djece od nasilnog muža.

"Ja sam žena, ja znam da je jako teško za žene u Iran. Samo malo kose, samo malo. Stavite šal i malo kose vani . U Iranu imate moralne policajce, gledaju koja žena ima samo lice", kaže Samane Fatemeh Riehani, Iranka u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mahsu je to koštalo života. Prošli tjedan uhitla ju je moralna policija u Teheranu zato što je krivo nosila hidžab.

"Pala je u komu nedugo nakon što se srušila u pritvoru Vozara. Gospođa Amini umrla je tri dana kasnije. Postoje izvještaji da su gospođu Amini tukli palicom po glavi i da su takozvani moralni policajci udarala njezinu glavu o vozilo", kaže Ravina Shamdasani, glasnogovornica Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutarnjih poslova izjavio je da je umrla prirodnom smrću.

"Za sada nema dokaza o premlaćivanju Mahse Amini. Pomno smo istražili ovo pitanje da vidimo je li bilo premlaćivanja. Policajci za moral nemaju alat za premlaćivanje, nemaju palice niti bilo koji drugi alat. Postoji niz policajki koje rade sa ženama uhićenim zbog hidžaba", rekao je Ahmad Vahidi, iranski ministar unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedi su posebno nasilni na sjeverozapadu zemlje na kurdskim područjima. U 5 dana prosvjeda, prema službenim izvorima umrlo je sedmero ljudi… Ozlijeđeno je nekoliko stotina.

Image
'smrt diktatoru' /

Iranke bijesne! Režu kosu i pale hijabe u znak prosvjeda zbog pretučene 22-godišnjakinje

Image
'smrt diktatoru' /

Iranke bijesne! Režu kosu i pale hijabe u znak prosvjeda zbog pretučene 22-godišnjakinje

"Ne znam zašto, ne znam zašto je u jednoj zemlji OK za žena, može biti slobodnija, baviti se sportom, bicikle, vani kosa, a u jednoj zemlji ne. Ne razumijem, ne znam zašto", kaže Samane Fatemeh Riehani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je sudbina mnogih žena u Iranu, objašnjava Samane koja je u Zagrebu započela novi život, otvorila je svoj kozmetički salon. Ističe kako je od islamske revolucije 1979., nošenje hidžaba u javnosti obvezno.

"Ako bude 9 godina, moraš marame. Ako je 9 godina, moraš vjenčanje. Zašto? Ja sam sa 16 godina. Ja ne znam što je ljubav, ne znam što je to. Žena nije… nikada žena nije slobodna", dodaje Samane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedi dolaze nakon što je iranska vlada početkom mjeseca najavila još manje slobode. Poručili su kako će koristiti tehnologiju prepoznavanja lica u javnom prijevozu kako bi detektirali kršiteljice dress coda.

"Ja sam uvjeren uvjeren da taj slučaj neće prerasti u opću revoluciji, jer mi kako pratimo situaciju u Iranu… mogli bi se dogoditi nekakvi incidenti, ali prava revolucija čisto sumnjam", kaže Hassan Haidar Diab, novinar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak prosvjedi solidarnosti održali su se u Torontu i Parizu. A svoju kosu su obrijali ili ošišali i na društvenim mrežama za Mahsu Amini.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo