Iva Hraste-Sočo / Intendantica HNK: 'Ne opterećuje me ni što sam u HDZ-u, ni Tomašević. Spremamo Lennona i prvu operu za bebe'

Zagrebački HNK očekuje odlična sezona puna noviteta. Spremaju se Don Huan, Johnu Lennonu Ive Josipovića i prva opera za bebe

22.9.2022.
23:12
VOYO logo

Nekidan je počela nova sezona u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, i to prva sezona nove intendantice. Najavljene su mnoge novosti: ove sezone gledatelji će čuti operu o Johnu Lennonu Ive Josipovića, prvi put u povijesti igrat će Don Juan, a najavljene su i neke zanimljivosti kao što je opera za bebe.

O novoj sezoni u studiju RTL Direkta govorila je Iva Hraste-Sočo, nekoć operna solistica, a od prije 22 dana intendantice zagrebačkog HNK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Program je ambiciozan, počeli smo velikim opernim gala koncertom na kojem je nastupio Piotr Beczala i naši solisti, zbor i orkestar. Nadam se da ćemo u takvom tonu ići dalje", rekla je Hraste-Sočo.

Kazala je da je prva premijera dramska, Don Huan, a osvrnula se i na veliku novost – operu za bebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nju radimo u suradnji s hrvatskim društvenom skladatelja i biti će vrlo inovativna. Održavati će se u našem foajeu, u jednom velikom balonu, u kojem će biti i bebe, i roditelji i izvođači. Trajati će tridesetak minuta, koliko bebe mogu izdržati", rekla je.

Jedna od zanimljivih stvari je i Josipovićev Lenon, čija je prva izvedba 22. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je suradnja s muzičkim bijenalom Zagreb. Podjela je već tu. Domagoj Dorotić će bit Lenon. Yoko Ono neće biti jedna od glavnih uloga, to će vas iznenaditi", rekla je Hraste-Sočo.

Otkrila je i da su osmislili niz novih programa i pretplata od kojih je jedna kazalište za obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona planula. Još 10 dana je otvorena mogućnost kupovine pretplata. Imamo i filmski trezor koji će uvesti film u kazalište. Biti će stari filmovi i filmovi vezani uz kazalište. Daniel Rafaelić je voditelj tog programa. Imati ćemo operni festival na kraju sezone", otkriva Hraste-Sočo.

Image
'KAZALIŠTE ZA OBITELJ' /

Nova intendantica HNK za RTL o tome kakve veze s njezinim mandatom imaju bebe u kazalištu i bivši predsjednik

Image
'KAZALIŠTE ZA OBITELJ' /

Nova intendantica HNK za RTL o tome kakve veze s njezinim mandatom imaju bebe u kazalištu i bivši predsjednik

Njena je prethodnica bila Dubravka Vrgoč o čijem je radu bilo mnogo komentara: jedni su hvalili da je promijenila HNK, drugi kritizirali da je situacija i među glumcima u kazalištu loša. Hraste-Sočo se na ovo osvrnula rekavši da je razgovarala sa svim zaposlenicima kazališta te kako je stekla dojam pozitivne atmosfere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A od njenog imenovanja u medijima je dosta bilo govora o tome da je članica HDZ-a. Hraste-Sočo je rekla da ju ta rasprava uopće ne opterećuje.

"Bavim se poslom koji uopće nema veze s politikom. Repertoar se kreira po misiji i viziji HNK u Zagrebu i vodim se tim postulatima", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je su osnivači HNK ministarstvo kulture i medija te grad Zagreb, što znači da su svi političari.

"Politika je na taj način uključena, ali ja nisam nikad doživjela da bi netko od njih pokušao utjecati na program", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Tomislav Tomašević uskratio joj je podršku, a na pitanje očekujete li probleme u suradnji rekla je da ne.

"Praksa potvrđuje, kazališno vijeće u kojem su i predstavnici Grada Zagreba jednoglasno je usvojilo moj plan za sezonu. Neki dan smo bili kod pročelnice za kulturu Emine Višnić kod koje smo imali stvarno konstruktivne razgovore i o programu i o tome što spremamo", rekla je Hraste-Sočo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo