NEOČEKIVANI MANEVAR / Kako su Ukrajinci prevarili Ruse: 'Kremlj ne može procijeniti što bi moglo biti sljedeće'

Moskva tvrdi kako je povlačenje ruskih trupa iz Izjuma i ostalih dijelova okupiranog područja regije Harkiv bilo planirano 'pregrupiranje'

12.9.2022.
22:28
VOYO logo

Rat u Ukrajini već odavno je nestao s naslovnica, ali vratio se. Itekako. I to zbog neočekivanog ukrajinskog manevra. Sredinom srpnja imali smo u Direktu priču o tome kako se planira ukrajinska Oluja. Na jugu. Pa smo mjesec dana poslije 23. kolovoza imali vijest da je krenula ta kontraofenziva, na jugu. Tako su izvještavali i drugi mediji, svjetski mediji, a u to su očito povjerovali i Rusi. Pa su prebacili dobar dio svojih vojnika i tenkova, logično na jug. Ali paralelno, Ukrajinci su tisuće i tisuće svojih vojnika i tenkova tajno slali na istok zemlje.

I onda prošli tjedan, dok su rusi gledali u jednu stranu, Ukrajinci su iskočili s druge. Oslobađali su jedan za drugim gradom, toliko munjevito da ni najoptimističniji vojni analitičari nisu vjerovali da je to moguće. Samo u zadnja 24 sata oslobođeno je 20 mjesta. Ovo je najveća obmana od drugog svjetskog rata, ne mogu vjerovati da su Rusi popušili ovakvu foru - kaže za RTL Ante Kotromanović. Iz Moskve naravno ne priznaju povlačenje, kažu da se "strateški regrupiraju" ali u to ne vjeruju ni Putinovi vjerni propagandisti pa se javno svađaju - tko je kriv? Priču ima Silvana Menđušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOTROMANOVIĆ ZA RTL /

'Ukrajinska ofenziva briljantna, jedna od većih obmana od Drugog svjetskog rata. Rusi popušili foru'

Image
KOTROMANOVIĆ ZA RTL /

'Ukrajinska ofenziva briljantna, jedna od većih obmana od Drugog svjetskog rata. Rusi popušili foru'

Ostavili su tenkove, oružje, odjeću. Tisuće ruskih vojnika pobjeglo je s položaja nakon kontranapada na istoku zemlje.

Izjum, jedan od oslobođenih gradova, bio je važna logistička baza ruske vojske. U nekim dijelovima regije Harkiv Ukrajinci su došli do ruske granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada rusko zapovjedništvo, ministarstvo obrane i zapravo Kremlj ne može procijeniti što bi moglo biti sljedeće u ratu niti mogu procijeniti smjer ofenziva: to može biti Herson, može biti Donjeck, može biti Mariupolj…", kaže Mihajlo Samus, ukrajinski vojni analitičar.

Pokazale su se i velike rupe u ruskoj vojski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To znači da nemaju odgovarajući obavještajni sustav. Nisu raspolagali informacijama o koncentraciji ukrajinskih snaga", dodaje Samus.

Iako se tjednima glasno najavljivala velika ofenziva Ukrajinaca, prognoziralo se da će ona biti na jugu zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o svojevrsnoj varci. Harkivska oblast je sad pod ukrajinskom kontrolom. Važan je teritorijalno i simbolički", govori Hrvoje Cvijanović, profesor na Fakultetu političkih znanosti.

U samo 24 sata oslobođeno je 20-ak naselja, a nekoliko dana ukrajinska je vojska vratila je oko 3 tisuće četvornih kilometara. tolika je površina Zagrebačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je svojevrsnoj prekretnici u ratu, to je vojna i moralna pobjeda. Sada su Ukrajini uvjereni da mogu iznijeti pobjedu u ratu", objašnjava Cvijanović.

Moskva tvrdi kako je povlačenje ruskih trupa iz Izjuma i ostalih dijelova okupiranog područja regije Harkiv bilo planirano "pregrupiranje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O vojnom fijasku danima se raspravlja u studijima Putinovih televizija a čuju se i prijedlozi da bi Rusija trebala pregovarati s Ukrajinom. Drugi voditelji povlače paralele iz prošlosti.

No Putinov problem nije samo na vojnom polju. Mora se suočiti s neuobičajenim kritikama na račun sposobnosti svojih zapovjednika u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako poznajem Ruse mogli bi jednostavno proglasiti da je ovo što sada imaju pobjeda za Veliku Rusiju i izaći iz Ukrajine. To bi bilo najbolje rješenje situacija za Putina, ali za njegov fizički i politički život to bi bio kraj priče", kaže Mihajlo Samus, ukrajinski vojni analitičar.

I mada je ozbiljnu bitku Ukrajina dobila, analitičari upozoravaju na oprez: još uvijek nije jasno koliko daleko bi mogla ići Rusija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo