gdje je zapelo s Paxlovidom? / Mjesec i jedan dan prošlo je od smrti novinara Matijanića. Lijeka koji ga je mogao spasiti i dalje nema

Ima ga i Srbija, i Slovenija, sveukupno 19 zemalja EU, ali ne i mi. I dalje smo osmi najgori na svijetu po smrtnosti od korone na milijun ljudi

6.9.2022.
22:38
VOYO logo

Novinar Vladimir Matijanić možda ne bi umro da je Hrvatska imala Paxlovid. To je bilo prije mjesec i jedan dan, a lijeka i dalje nema. Ima ga Slovenija, ima ga Srbija, ima ga ukupno 19 zemalja EU, ali ne i Hrvatska.

Lijek, koji drastično smanjuje vjerojatnost hospitalizacije i smrti, drugi su nabavili direktno od proizvođača. Ali Hrvatska i dalje čeka. Čeka da ga nabavi zajedno s drugim europskim zemljama, jer će tako biti jeftinije. Ionako smo po smrtnosti na svijetu tek osmi, nije žurba. Pio ga je i doktor Fauci kad je bio pozitivan, pa i Kamala Harris kad je imala koronu, pa onda i prva dama SAD-a, kao i njezin suprug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milijuni Amerikanaca su uzeli Paxavoid, Paxlavid, oprostite. Paxlovid. Reći ću vam, koristio sam ga", otkrio je američki predsjednik Joe Biden. Tu se Biden referirao na nuspojavu, takozvanih Paxlovid suhih usta i osjećaja mučnine nakon uzimanja lijeka, druga nuspojava, brzi povratak COVID-a. "Imao je COVID dvaput zaredom jer je uzeo Paxlovid. Tko je to mogao predvidjeti?To se i meni dogodilo u svibnju. Ne znam nikoga tko je uzeo Paxlovid, a da nije opet bio pozitivan", rekao je komičar Stephen Colbert.

Image
KOLUMNA BOBE ĐUDERIJE /

Dobrim liječnicima zamjeram samo jedno. Što nisu bili tu kad je Vlado Matijanić nazvao prvi, drugi, tisućiti put

Image
KOLUMNA BOBE ĐUDERIJE /

Dobrim liječnicima zamjeram samo jedno. Što nisu bili tu kad je Vlado Matijanić nazvao prvi, drugi, tisućiti put

Dok je američka javnost doznala za lijek kroz komičare i nuspojave, Hrvatska je doznala na najgori mogući način da ga nema. Ministar zdravstva Vili Beroš još 24. kolovoza izjavio je: "Laž je da imam ugovor na stolu za potpis." I tada, objašnjavajući na dvosatnoj presici kako nitko nije kriv za smrt novinara Vladimira Matijanića, kao i danas u odgovoru na naš upit ministarstvo ima istu mantru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je kao članica Europske unije uključena u proces zajedničke nabave iz više razloga. Riječ je, prije svega, o maksimalnoj sigurnosti lijekova temeljem kolektivne procjene učinkovitosti i nuspojava. Jednako tako su se pokazala važna jamstva u isporukama, a nisu zanemarivi ni financijski učinci velikih količina nabave", dali su nam odgovor iz ministarstva.

Piju ga već pola godine Srbi, a od prošlog tjedna i Slovenci jer su se direktno dogovorili s Pfizerom. Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infektivne bolesti, Ljubljana, kaže: "Sad ih je došlo 1000, do sredine mjeseca još 5000. Samo će se preko recepta izdavati lijek." Uz Srbiju i Sloveniju lijek je dostupan u još 18 zemalja Unije, kao i u SAD-u, Hrvatska je tako u društvu EU manjine, kao i Haitija, Perua i Madagaskara – ni ondje još nemaju Paxlovida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ova saborska zastupnica Andreja Marić govori: "Mislim da je krajnje vrijeme da Hrvatska nabavi i ovaj iznimno učinkovit lijek, kasnimo." Na pitanje je li trebalo ići mimo procedure, odgovara: "Ministar Beroš naravno nalazi krivnju uvijek na nekom drugom, sada na sporosti Europske komisije."

Trpimir Goluža iz MOST-a, ujedno i bivši predsjednik liječničke komore, govori: "Neosporno da je određeni broj pacijenata patio jer tog lijeka nije bilo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A jednom kad ga bude, onda možemo pričati o nuspojavama i učinkovitosti. Infektolog Zlatko Trobonjača o svemu kaže: "Vidjelo se da značajno smanjuje hospitalizacije i smrt za nekih 90%." Na pitanje treba li strahovati od nuspojava, odgovara: "Treba strahovati od nuspojava. Zato se i ne daje svakom pacijentu nego samo onima kojima procijenimo da je korist od štete puno veća."

Hrvatska je i dalje osma u svijetu na crnoj listi najviše COVID smrti na milijun stanovnika, osma najgora. Samo danas je umrlo deset osoba s koronom, ali tko više broji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo