ŠTO SE SVE DOGODILO? / Od početka suđenja Sanaderu promijenilo se 5 vlada, dvojica papa, rodilo 10 Kardashian beba. Vraća li se ćaća?

Ivo Sanader bi mogao na slobodu već 2023. Optimističan je to scenarij naravno - ako bi mu kazna bila objedinjena, ako ne prođe žalba Visokom kaznenom sudu, puno ima ako...

12.10.2022.
22:46
VOYO logo

Internacionalni ćaća možda se stvarno vraća.

"Optuženi Ivo Sanader oslobada se od optužbe", rekla je sutkinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treće suđenje i treća sreća - Ivo Sanader nije kriv za ratno profiterstvo. Oslobođen je optužbi za aferu Hypu, ali tko se više uopće toga sjeća jer suđenje traje toliko dugo - da smo na doktora Ivu već zaboravili.

"Znam da neka krađa je bila u pitanju, ali ne znam što je bilo. -Na koliko godina je osuđen, znaš li možda? Nemam pojma", kaže Luka iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Na koliko godina je osuđen? "A možda 15-tak", misli Božo iz Zagreba.

-Znate li za što ga se tereti? "Pa mislim da je nešto oko Hypo banke. -Na koliko godina? A to ne znam", veli Petar iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davno je prvi put zasjeo na optuženičku klupu, prije 11 godina. Davno smo prvi put čuli za afere Planinska, Hypo, INA MOL, FIMI Media. Ali krenimo ispočetka.

Pljeskali su mu, smijali se njegovima šalama. Bio je samouvjeren i moćan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lice modernog, novog HDZ-a, uveo je Hrvatsku u NATO, Srbe u Vladu, počeo pristupne pregovore, bacao loptu iza leđa uz podršku Angele Merkel.

"Sve je to učinjeno pod vodstvom dr. Ive Sanadera", govorila je Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandat su mu obilježili Gotovina, Carla Del Ponte i podbadanja.

Barato je engleskim, njemačkim, talijanskim i francuskim. Napisao je knjigu o sebi, bio je intendant HNK-a, u mladosti uređivao erotski magazin, a osim kazališta, volio je Sanader golf, čitanje, glazbu ,očito i pjevanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plenković je dobar komunikator, ali daleko je od tog brzog, lukavog komunikatora Sanadera. Ali moramo biti svjesni da je on koristio usluge najboljih savjetnika. On je prije svega bio prije svega diplomat, šarmantan Dalmatinac, govorio je razne jezike zbog čega je imao izvanredne odnose sa svim europskim političarima", objašnjava politički analitičar Krešimir Macan.

Jedan od nas, brzo je od kulta ličnosti postao zlikovac broj jedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki detalj njegova bijega, uhićenja, suđenja, pratio se kao nogometna utakmica.

No ekrani su se brzo umorili od sivih zidova sudnice, pa jedna druga presuda, paralelno treći četvrti slučaj, pa poništenja, hrpa svjedočenja, pa opet sve ispočetka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad je aktualna INA i sad ispada Sanader u tome svemu nebitan. Vrijeme čini svoje, kada toliko dugo predmet traje više ne možete pohvatati o čemu se tu radi", kaže odvjetnik Ante Nobilo.

U međuvremenu je od pravosudnog zamora došlo do viralne eksplozije. Jedini je premijer iza rešetaka, ali valjda i jedini kojeg je ispred Remetinca dočekao transparent "Ćaća dica tvoja te čekaju"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A govori se o tome da je on tada suvereno vladao HDZ-om kao što nastoji svaki predsjednik HDZ-a, ali na jedan način - sve se moglo kritizirati osim njega. Vrlo dobro je kontrolirao medije i uistinu se ponašao kao ćaća", kaže Macan.

Otkako je prestao s premijerskom funkcijom - zdravlje mu se naglo narušilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo mu je treće suđenje u slučaju Hypo - dva je puta osuđen na kaznu zatvora, no presude je rušio Ustavni pa Vrhovni sud.

"Ovako duge parnice nisu dobre ni sa stanovišta društva. Treba poslati poruku da se ne može ponavljati takve stvari jer ovako se sve razvodni i jednostavno nema značaj", smatra Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 11 godina svi su jedva čekali da se korupcija kazni, danas je slučaj Sanader otišao u zastaru.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo