toplih dana neće faliti / RTL-ov meteorolog donosi dugoročnu vremensku prognozu: evo kakvo ljeto nas čeka!

Oprez zbog melanoma, ako je suditi po dugoročnoj vremenskoj prognozi, ovog ljeta trebao bi biti još i veći. Jer epiteti dugo i toplo, koji su nam uz to godišnje doba lani jako nedostajali, neće izostati

7.5.2015.
20:30
VOYO logo

RTL-ov meteorolog Nikola Vikić-Topić je u RTL-u Danas analizirao dugoročnu vremensku prognozu i otkrio kakvo nas ljeto čeka.

Pred Hrvatskom i njenim turistima je jedno sunčanije ljeto. Naime, prema sezonskoj prognozi, na balkanskom će poluotoku ovoga ljeta biti manje kiše, temperatura će biti viša od prosječne. Što se tiče drugih dijelova Europe, kišovitije će prevladavati na sjeveru i na krajnjem zapadu kontinenta, malo svježije u Velikoj Britaniji. Zanimljiv je dio sjeveroistočno od nas, Poljska, Ukrajina, Bjelorusija - gdje su češće moguća grmljavinska nevremena, kaže RTL-ov meteorolog Nikola Vikić-Topić.

Srednja maksimalna temperatura ljeti u našoj zemlji iznosi između 25 i gotovo 30 stupnjeva. Evo, recimo, u Zagrebu, 26, Rijeci, 27, u Splitu čak 29. Dakle, to je prosjek kroz cijelo ljeto. Naravno, tijekom ljeta postoje i hladnija i toplija razdoblja od toga. Prema dugoročnim prognozama, ove godine, češća i dugotrajnija će biti ona toplija razdoblja. Često bismo mogli mjeriti temperature iznad 30, čak 35 stupnjeva. Dakle, veća je vjerojatnost za izražene toplinske valove, kaže Nikola Vikić-Topić.

Inače, dugoročne prognoze su nepouzdanije od onih kratkoročnih i srednjoročnih, no njihova je kvaliteta u posljednje vrijeme sve bolja. Znači, ove ćemo godine lakše isplanirati godišnji odmor, kaže RTL-ov meteorolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo