SJEVERNA KOREJA ZATVARA SVEUČILIŠTA / S fakulteta na bauštelu

Image

Sjeverna Koreja je na sljedećih deset mjeseci zatvorila sva svoja sveučilišta, a studente poslala u tvornice i na rad u poljoprivrednom i gospodarskom sektoru, u pokušaju da obnovi gospodarstvo zemlje.

30.6.2011.
13:28
VOYO logo

PJONGJANG - Sjeverna Koreja je odlučila zatvoriti sva svoja sveučilišta te studente poslati na rad u tvornicama i poljoprivredi kako bi obnovila svoje gospodarstvo.

Pjongjang je objavio sjevernokorejskome narodu da će zemlja postići svoj cilj i posati "velika, napredna i jaka nacija" 2012. godine, kada se obilježava 100. godišnjica rođenja osnivača države Kim Il-sunga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, sadašnji vođa Kim Jong-il u veljači će napuniti 70 godina, a "dragi vođa" nada se da će moći predati svoje dužnosti i ekonomski jaču državu u ruke svojeg sina i nasljednika Kim Jong-una.

Vlada u Pjongjangu ovog je tjedna naredila svim sveučilištima da prestanu s radom do travnja sljedeće godine. Jedina iznimka su studenti koji će diplomirati u sljedećih nekoliko mjeseci i strani studenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvještajima iz Sjeverne Koreje, studenti će raditi na građevinskim projektima u velikim gradovima, ali i u poljoprivrednim područjima.

"Jedan razlog za ovu odluku je mogućnost demonstracija na sveučilištima", kazao je profesor sa sveučilišta u Tokiju, Tohimitsu Shigemura."Sjevernokorejsko vodstvo promatralo je ustanke u arapskome svijetu i brine se da bi se to moglo dogoditi i u Sjevernoj Koreji. Strah ih je da bi sve moglo krenuti sa sveučilišta", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shigemura je također kazao da je Sjeverna Koreja nedavno od Kine kupila opremu protiv demonstranata, uključujući i suzavce i policijske palice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo