VLADA I DALJE TROŠI / S kolikim će minusom državna blagajna završiti godinu?

Vlada više ne zasjeda u ovoj godini, ali i dalje troši. Kako ide premijeru i ministru financija sa zauzdavanjem ministara da u prosincu ne potroše svaku planiranu kunu?

30.12.2014.
18:52
VOYO logo

Vrijeme curi, a proračunski novac teče. Dok ministar financija pokušava zauzdati ostale u Vladi da ne potroše baš sav novac koji im je na raspolaganju u prosincu, neki od ministara uvjeravaju da štede gdje god mogu.

"Naše izvršenje će biti 200-tinjak milijuna manje nego što je planirano, znači da ćemo biti najštedljivije ministarstvo u proračunu. Ali nebitno je to, bitno je da ne bi nitko potrošio ni kune onoga što mu nije neophodno", izjavio je ministar poduzetništva i obrta GordanMaras

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se na stavkama poput službenih putovanja i namještaja može uštedjeti, vjeruje i potpredsjednik Vlade. Objasnio je da i sam pomaže dovođenju proračunskog manjka ispod planiranog.

"Imamo manje izvršenje nego što je to bilo planirano na rebalansu. Mislim da će to biti negdje oko 90-tak posto plana iz rebalansa, znači desetak posto proračuna je ušteđeno", rekao je BrankoGrčić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S kolikim će točno minusom državna blagajna završiti godinu, ministar financija u predzadnjem danu 2014. još uvijek zbraja. U tijeku su posljednje proračunske transakcije, a BorisLalovac za nekoliko dana objavit će tko je sve od kolega ministara uvažio njegov apel o štednji.

Štednju se počelo zazivati kad su u Vladi shvatili da je ovogodišnji deficit, inače planiran na 15 i pol milijardi kuna, početkom prosinca iznosio devet, što znači da si je država u zadnjem mjesecu dozvolila potrošiti 6 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već do Badnjaka manjak se popeo na 14 milijardi, ali zbog prihoda od PDV-a koji tek trebaju stići, ministar financija očekuje da nakraju neće premašiti 13 i pol.

Oporba mu ne vjeruje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj deficit ne da je 15 milijardi, nego 18 minimalno, i to će Europska komisija kroz dubinsku analizu vidjeti, ali zapravo govori ministru Lalovcu da ne zna upravljati prihodovnom i rashodovnom stranom proračuna", izjavila je IvanaMaletić

Tko je u pravu - znat će se već idući tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo