sloboda pussy riotu! / Buntovne punkerice okrenule svijet protiv Putina!

Performans se pretvorio u ozbiljan politički problem, a izražavanje vlastitog mišljena koštalo je slobode tri mlade ruske punkerice. Rigidna ruska vlast još jednom je pokazala da sve one koji ne misle isto naprosto treba odstraniti. Sutra djevojke iz Pussy Riota očekuje presuda - hoće li biti oslobađajuća, na što cijeli svijet apelira, ili će odguliti sedam godina?

16.8.2012.
18:20
VOYO logo

Presuda djevojkama iz punk benda Pussy Riot očekuje se u petak, kada će svijet saznati kolika se cijena treba platiti zato što netko ima mišljenje u Rusiji. Naime, punkerice su performansom upozorile na usku povezanost predsjednika Putina i Crkve, zbog čega se već mjesecima nalaze iza rešetaka.

Uoči sutrašnjeg suđenja, prosvjed i nova uhićenja tresu Moskvu.

"Privelo nas je nepoznato osoblje, nekog nepoznatog osiguranja. Privođenje su objasnili činjenicom da smo zli, a priveli su nas dok smo držali plakat na kojem piše Blagoslovljeni su milostivi i Bibliju, ali oni su govorili 'Držite te koji su zli'", kazala je jedna od privedenih prosvjednica.

Zli su oni, kažu prosvjednici, koji djevojke drže u zatvoru.

Mlade političke zatvorenice imaju podršku velikog dijela Rusije i svijeta. Među ostalim brojnim zvijezdama, punkerice je prije nekoliko dana natpisom na leđima podržala i Madonna. Prostački odgovor je došao od predsjednika ruske Vlade. Naime, Vladimir Putin je poručio da svaka bivša prostitutka kad ostari dijeli lekcije o moralu i da bi trebala skinuti križ i obući gaćice. Vlada straha na čelu s jahačem tame sada je nešto pomirljivija.

"Mislim da im se ne bi trebalo strogo suditi, nadam se da će naučiti nešto od samih sebe. No, na sudu je da donese konačnu odluku", kazao je Putin.

"Zašto zatvoriti nekoga i dobiti još jednog političkog zatvorenika. Ali ako pogledate što se događa, činjenica je da u zatvor mogu staviti bilo koga", dodao je Aleksej Navalni, član ruske opozicije.

Oni koji su se prosvjedom pobunili protiv željeznog sistema policija je brzo rastjerala, a neke privela. Ipak, mišljenje su uspjeli izraziti.

"Ovim činom želimo podržati djevojke. Želimo da osjete kako smo s njima, da nisu zaboravljene.
Mislim da je njihovo pritvaranje nezakonito, želimo da ih se oslobodi što je prije moguće", izjavila je prosvjednica.

Ali, i odvjetnik djevojaka pribojava se da konačna odluka neće biti u njihovu korist, jer odluke su unaprijed donijeli oni koji to mogu.

"Obrani je najteža stvar to što nam je zabranjeno da dovedemo svjedoke i stručnjake. To je najvažnije od svega. Već su nas dva puta odbili", pojasnio je odvjetnik Pussy Riota, Mark Feigin.

Jer sada Crkva i Vlada djevojke trebaju kazniti za sve opasne poteze koje su napravile.  U Putinovoj Rusiji jedna od najopasnijih je stvari, čini se, pokušati dotaknuti nedodirljive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo