OSTAJE U REMETINCU / Sinovčić nije skupio 10 milijuna, Ćiro: 'Nemam ja te novce u sefu'

Image
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec potvrdio je da je Zebić uplatio polog i obećao da će se na slobodi pridržavati tzv. mjera opreza.

31.12.2014.
13:09
Filip Brala/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Bivši direktor NK Zadra DaliborZebić uplatio je milijun kuna jamčevine i u nastavku istrage u aferi Ribar branit će se sa slobode, dok prvoosumnjičeni zadarski poduzetnik RenoSinovčić ostaje u Remetincu jer još nije skupio 10 milijuna kuna.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda ZdenkoPosavec potvrdio je Hini da je Zebić uplatio polog i obećao da će se na slobodi pridržavati tzv. mjera opreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je tako postao četvrti osumnjičenik u ovom slučaju koji je, uz jamčevinu, pušten iz istražnog zatvora gdje će osim Sinovčića do uplate pologa ostati još jedan bivši direktor NK Zadra NovicaErlić te poreznici ŽeljanPejković i MarkoLozančić.

Kako im krajem tjedna istječe ranije određeni istražni zatvor sudac Posavec je za petak zakazao novo ročište na kojem će im, ukoliko ne donesu potvrdu o oplati jamčevine, odlučivati o produljenju boravka u Remetincu. No, kako je odluka o puštanju uz jamčevinu pravomoćna svi koji uplate polog istog dana izlaze iz istražnog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Remetinca su jučer prvi otišli dugogodišnji bivši pročelnik zadarske Porezne uprave VjekoslavJurlina, njegova nasljednica StojaMučaji i poreznica IrenaAnić.

Sinovčićeva obrana najavila je da će u narednih nekoliko dana skupiti novac, iako su neki koji su obećali pomoć "u zadnji čas zakazali".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak je odlučilo da se Sinovčić može braniti sa slobode uz polog od 10 milijuna kuna u gotovini, umjesto ranije određenih 20 milijuna. Erliću i Zebiću za slobodu su odredili polog od milijun kuna, a ostalima po 300 tisuća kuna.

U prvoj Uskočkoj istrazi kojom se, među ostalim, istražuje neka predstečajna nagodba Uskok je procijenio da se šteta za koju terete zadarskog poduzetnika i njegove suosumnjičenike penje na preko 130 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dugačkom popisu malverzacija za koje Uskok tereti osumnjičene navodi se da su vjerovnici Sinovčićeve tvrtke VOX oštećeni za oko 52 milijuna kuna, VOX za nešto manje od 22,5 milijuna, NK Zadar za 50,7 milijuna, Ministarstvo financija za oko 5,6 milijuna, a državni proračun za nešto manje od tri milijuna kuna.

Ćiro: Nemam novce ovdje, ne držim ih u sefu

Brojni su pokušavali stupiti u kontakt s Miroslavom Ćirom Blaževićem, koji je obećao platiti jamčevinu za Sinovčića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarka RTL-a ga je kontaktirala kako bi objasnio zašto je odustao pomoći.

"Ne znam... Nije to tako jednostavno jer ja nemam novce tu. Oni su mene na neki način diskreditirali, ali su mi morali reći: 'Čekaj, idi tamo u Švicarsku, donesi novce.' Ne možete milijun švicarskih franaka vidjeti prije nego što u banci to kažete barem 24 sata prije. Ja ne držim to u sefu", kazao je Ćiro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako mi je žao... Ja sam rekao da davno da ću pomoći, ali nismo mi ništa precizirali, a sad najedanput ispada kao da sam mu brat ili kao da smo imali neke poslove koji me moralno obavezuju. Ja sam bio voljan pomoći. Na kraju ću ja ispasti kriv jer sam želio pomoći", dodao je Blažević.

"Čuo sam se s odvjetnicima, ali nisam u mogućnosti da im odmah donesem kako to njima treba. Moram se dogovoriti s njima, trebaju im odmah novci. Tko to u Hrvatskoj ima milijun kuna u sefu?! Možda tri, četiri čovjeka, ali ja ne. Ja to imam u banci", zaključio je Ćiro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo