MARLJIVI SUSJEDI / Slovenci spremni za referendum

Podobnik bi da u posebnoj izjavi stoji kako je Slovenija imala izlaz na otvoreno more. Predsjednik Mesić kaže kako je tada i Hrvatska graničila s Austrijom.

16.2.2009.
16:26
VOYO logo

Predsjednik slovenske Udruge "Zavod 25. lipnja 1991. godine" Marijan Podobnik podnio je u ponedjeljak poslijepodne, više od 5.300 potpisa slovenskih državljana koji traže da se pokrene inicijativa za raspisivanje referenduma o ulasku Hrvatske u NATO savez. Za pokretanje inicijative bilo je dovoljno samo 2.500 potpisa.

Podobnik je napomenuo da je spreman odustati od prikupljanja potrebnih 40.000 potpisa za referendum, ali samo u slučaju da parlament na sjednici u četvrtak promijeni izjavu koju je pihvatio Odbor za vanjsku politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U spomenutoj se izjavi navodi da je granica na kopnu i moru između dviju država unatoč naporima Slovenije neriješena, te se podsjeća da je potrebno "poštivati stanje na granici koje je bilo na dan 25. lipnja 1991. godine, na što su se obje vlade obvezale zajedničkom Brijunskom izjavom iz lipnja 2005. godine."

Podobnik traži da Parlament prihvati izjavu u kojemu bi se naglasilo da je Slovenija na dan osamostaljenja imala nesmetani pristup otvorenom moru, cijeli Piranski zaljev, zaseoke južno od Dragonje i zemljišta na lijevoj obali Mure kod Hotize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovakav stav, predsjednik Mesić u ponedjeljak je reagirao na svoj prepoznatljiv način. Kaže da je Slovenija u Jugoslaviji imala izlaz na otvoreno more, ali i da je Hrvatska tada graničila s Austrijom.

Pogledajte izjavu predsjednika Mesića 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo