PROŠIRENA ISTRAGA / Slučaj Agram: Ponovno uhićeni Benko i Markus, iza rešetaka još jedna osoba

Image

Zagrebačka policija u četvrtak je ponovno uhitila Miljenka Benka i Ivana Markusa, a po prvi put navodno je uhićen i Tomislav Jukić, vlasnik tvrtke Gradatin

7.5.2015.
13:52
VOYO logo

ZAGREB - Zagrebačka policija u četvrtak je ponovno uhitila bivšeg direktora ZG Čistoće Miljenka Benka, bivšeg direktora u Holdingu Ivana Markusa i navodno vlasnika tvrtke Gradatin Tomislava Jukića.

Benkovo uhićenje potvrdila je i njegova odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku je kriminalistička obrada. Riječ je o proširenoj istrazi uslučaju Agram.

Na upit da komentira nova uhićenja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da o tome ništa ne zna, a na pitanje RTL-ovog novinara je li ga strah, kazao je: "Ničeg me nije strah. Ako postoje kaznena djela, neka se dokažu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz izvora bliskih istrazi neslužbeno se doznaje da je trojac priveden na ispitivanje zbog navodnih nezakonitosti u vezi s kantama za odlaganje otpada te da je sumnjiv posao povezan s tvrtkom Gradatin, u kojoj su na telefonski upit rekli da nitko ne može odgovoriti je li netko iz njihove tvrtke uhićen i zbog čega.

Ravnateljstvo policije, koje je i inače šturo kada je riječ o nedjelima iz domene Uskoka, nije željelo potvrditi, ali ni demantirati tu informaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni na sjednici gradske skupštine koja je u tijeku nitko nije želio službeno komentirati nova uhićenja i moguća proširenja istrage u slučaju Agram, iako su neki vijećnici neslužbeno rekli da su čuli za istragu u Čistoći.

Benko i Markus još su u "prvoj rundi" slučaja Agram, u listopadu prošle godine, završili u istražnom zatvoru, a u međuvremenu su smijenjeni sa svojih dužnosti u Holdingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Markus je na slobodu izašao među prvima, zajedno s suvlasnikom CIOS-a Petrom Pripuzom i pročelnik gradonačelnikova ureda Mirom Lacom, a Benko zajedno s najvećim dijelom osumnjičenika među kojima su bili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić te gradonačelnik Milan Bandić koji je u međuvremenu opet završio iza rešetaka i u konačnici pušten da se brani sa slobode.

Istraga u slučaju Agram pokrenuta je zbog sumnji da je gradonačelnik sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna. Uz sporne donacije u predsjedničkoj kampanji Bandića Uskok tereti za pogodovanje Pripuzovom CIOS-u te tvrtki Bramgrad projekt Branka Mihaljevića, trgovanje utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu, ali i nezakonito korištenje službenih gradskih automobila u privatne svrhe.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo