antikorupcijsko vijeće / 'Slučaj Čobanković nam se ne smije ponoviti'

Osobama osuđenima za korupciju vjerojatno će se ukinuti mogućnost rada za opće dobro. Najava je to ministra pravosuđa na vijeću za suzbijanje korupcije koje se sastalo nakon deset mjeseci.

17.2.2014.
18:49
VOYO logo

Iako se nisu sastali deset mjeseci, članovi antikorupcijskog vijeća našli su svoja mjesta. Kako prema izvješću Europske komisije mjesta u Hrvatskoj još uvijek ima i za korupciju, ministar pravosuđa OrsatMiljenić najavljuje: osuđenima za koruptivno djelo mogla bi se ukinuti mogućnost odsluženja kazne kroz rad za opće dobro.

"Jer mi sada imamo ograničenje kaznom, znaći visinom kazne, ali bi vjerojatno, stavit ćemo na javnu raspravu i razmišljamo o tom prijedlogu da postoji katalog kazni za koje se ne može dati", objašnjava Miljenić.

"Činjenica je da nam se slučaj Čobanković ne smije ponoviti. Netko kome se stavlja na teret i tko nakon toga prizna da je svojim radom oštetio državni proračun i građane Republike Hrvatske za desetke milijuna kuna ne može biti sankcioniran radom za opće dobro", dodaje PeđaGrbin - član Vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

Ravnatelj USKOK-a i glavni državni odvjetnik europskim su izvješćem zadovoljni, ali na sustav imaju zamjerki. Najviše na račun rada lokalnih pravosudnih tijela.

"Ja smatram i državno odvjetništvo tako da vam odmah kažem, to je naš stav da treba smanjiti broj lokalnih pravosudnih tijela prije svega u odnosu na ona koja se bave kaznenim postupkom", kaže glavni državni odvjetnik MladenBajić.

"Optužili su praktički uskok da se mi, ravnatelj uskoka, glavni državni odvjetnik, da smo al pari tužiteljima sovjetskog saveza I sjeverne koreje. Ja ponavljam da je iznimno važno da nevine ljude ne izvodimo pred sud, jedino dokazi I činjenice koje imamo u odnosu na određene slučajeve. Tu nema politike, tko je čiji, svi su jednaki", ističe ravnatelj USKOK-a DinkoCvitan.

Kritike su se čule i na račun Europske komisije jer u izvješću o takozvanoj “uvezenoj korupciji”, poput slučajeva MOL-a ili Hypo banke nije bilo ni riječi.

"Prave se čoravi pored zdravih očiju, ali su spremni svim članicama pa i Hrvatskoj djeliti lekcije jer su ovdje iznadnacionalni interesi štićeni i zbog toga to nije predmet istrage Europske komisije", rekao je DragutinLesar.

Hoće li istragama u Hrvatskoj i za dva mjeseca baviti Bajić, još uvijek se ne zna. Jer državnoodvjetnička stolica u četvrtom mandat očito je - klimava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo