najmanje 12 mrtvih / Smrtonosne vrućine u Japanu odnose živote!

Image
Foto: RTL

Zagušljiva vrućina koja vlada nad velikim dijelom Japana od 6. srpnja već je usmrtila najmanje 12 osoba samo u Tokiju, a više tisuća ljudi potražilo je pomoć zbog slabosti u bolnicama, prema informacijama medija.

12.7.2013.
11:06
RTL
VOYO logo

Temperatura prelazi 35 stupnjeva u sjeni u brojnim mjestima na istoku, u središnjem dijelu i na zapadu arhipelaga.

Više od tisuću osoba svakog dana hospitalizira se na nekoliko sati zbog te vrućine, ponekad čitave grupe školaraca ili češće staraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina preminulih žrtava bile su osobe starije od 65 godina. Pronađene su u svojim vrtovima, čak pod staklenicima ili zatvorene u kući.

Vlasti preporučuju štednju struje zbog deficita proizvodnje povezana s manjkom nuklearnih reaktora ali poziva na korištenje osobnih uređaja za klimatizaciju (koji postoje u većini domaćinstava) bez kojih temperatura u kućama može postati nepodnošljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobrovoljci ponekad posjećuju starije osobe kako bi ih potaknuli da redovito piju i podešavaju pravilno svoje uređaje za klimatizaciju, ali je to nedovoljno kao i pozivi na oprez koje mediji redovito upućuju.

Sezona kiša nije bila intenzivna i završila je rano na istoku Japana ove godine. Odmah su, od 6. srpnja, uslijedili pakleno vrući dani. Temperatura se spušta jedva malo noću kad iznosi između 27 i 30 stupnjeva Celzijusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo