Ždrijeb Europske lige / Dinamo 'dijete sreće', Rijeka u vrlo teškoj skupini!

Image
Foto: AP

Zagrebački klub je doista imao sreće na ždrijebu u Monacu. 'Modri' su završili u skupini s austrijskim Salzburgom, ove godine neprepoznatljivim Celticom i rumunjskom Astrom. Nažalost, Rijeka ima težak, gotovo nemoguć posao u skupini G.

29.8.2014.
12:43
AP
VOYO logo

Dva hrvatska kluba koja su 'preživjela' play off i izborila nastup u skupinama Europske lige bila su različite sreće prilikom ždrijeba u Monacu. Dinamo može otvarati šampanjac, iako s maksimirskim klubom nikad nisi siguran, dok je pred Rijekom težak, gotovo nemoguć zadatak u skupini G.

Zoran Mamić može biti jako sretan jer je od nositelja izvukao austrijski Salzburg koji ove sezone nije na visini. Austrijanci su tako u play offu Lige prvaka ispali od Malmöa uvjerljivim porazom u Švedskoj (0:3), iako su kod kuće slavili 2:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi suparnik 'Modrih' je Glasgow Celtic koji je svoj nastup u Ligi prvaka trebao završiti već u trećem pretkolu protiv Legije iz Varšave koja ih je demolirala ukupnim rezultatom (6:1). Škoti potom ipak nisu uspjeli preskočiti Maribor koji ih je iznenađujuće eliminirao u play off rundi i poslao ih u Europsku ligu.

Na papiru najslabiji, ali po rezultatima u pretkolima možda i najteži protivnik Dinama jest rumunjska Astra koja je u posljednje pretkolu izbacila francuski Lyon zahvaljujući pobjedi na Gerlandu 2:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matjaž Kek je veliki stručnjak, ali momčadi u skupini G su možda čak i za njega, te njegove igrače pretežak izazov. Sevilla kao branitelj naslova je nositelj skupine, tu je nizozemski velikan Feyenoord te belgijski Standard iz Liegea koji je ispao iz Lige prvaka jer se namjerio na skupi i moćni Zenit iz St. Peterburga.

Prvo kolo natjecanja po skupinama Europske lige održat će se 18. rujna, a ostali termini su 2. i 23. listopada, 6. i 27. studenoga i zadnje kolo 11. prosinca. Plasman u nokaut-fazu ostvarit će dvije prvoplasirane ekipe iz svake skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SKUPINA A: Villareal (Špa), Borussia M. (Njem), Zürich (Švi), Apollon (Cip)
SKUPINA B: Kopenhagen (Dan), Brugge (Bel), Torino (Ita), Helsinki (Fin)
SKUPINA C: Tottenham (Eng), Bešiktaš (Tus), Partizan (Srb), Asteras (Grč)
SKUPINA D: Salzburg (Aut), Celtic (Ško), DINAMO (HRV), Astra (Rum)
SKUPINA E: PSV (Niz), Panathinaikos (Grč), Estoril (Por), Dinamo M. (Rus)
SKUPINA F: Inter (Ita), Dnipro (Ukr), St Etienne (Fra), Karabag (Aze)
SKUPINA G: Sevilla (Špa), Standard (Bel), Feyenoord (Niz), RIJEKA (HRV)
SKUPINA H: Lille (Fra), Wolfsburg (Njem), Everton (Eng), Krasnodar (Rus)
SKUPINA I: Napoli (Ita), Sparta (Češ), Young Boys (Švi), Slovan (Slk)
SKUPINA J: Dinamo K. (Ukr), Steaua (Rum), Rio Ave (Por), Aalborg (Dan)
SKUPINA K: Fiorentina (Ita), PAOK (Grč), Guingamp (Fra), Dinamo M.(Blr)
SKUPINA L: Metalist H. (Ukr), Trabzonspor (Tur), Legia (Polj), Lokeren (Bel)

ŽDRIJEBA IZ MINUTE U MINUTU:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:37 - Jerzy Dudek je izvukao i papirić s imenom Rijeke! Momčad Matjaža Keka nije imala previše sreće i završila je u vrlo teškoj skupini G s braniteljem naslova Sevillom, nizozemskim Feyenoordom i belgijskim Standardom iz Liegea.

13:36 - Dinamo je saznao i posljednjeg suparnika u svojoj skupini, to je rumunjska Astra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:33 - vrlo zanimljiva bit će skupina F u kojoj je nositelj milanski Inter s našim Mateom Kovačićem, a igrat će još i Dnipro koji je izbacio splitski Hajduk te francuski St. Etienne.

13:31 - zagrebački Dinamo je doista imao sreće! Maksimirski klub je završio u skupini D kod starog znanca austrijskog Salzburga te ove godine neprepoznatljivog škotskog Celtica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:29 - sada se izvlače klubovi iz treće jakosne skupine u kojoj je i Dinamo. Zanimljivo je da je beogradski Partizan završio upravo u skupini kod Tottenhama i Bilićevog Bešktaša!

13:24 - izvučeni su svi klubovi iz prve jakosne skupine i krenulo je izvlačenje klubova iz drugog 'lonca'. Tako je, primjerice, BilićevBešiktaš ponovno za suparnika dobio klub iz sjevernog Londona. Nakon Arsenala koji ih je izbacio iz Lige prvaka, sada će momčad bivšeg hrvatskog izbornika igrati protiv Tottenhama koji je nositelj grupe B. Ivica Olić i Ivan Perišić će igrati u skupini H protiv francuskog Lillea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:20 -za one koji možda nisu znali - jedna od UEFA-inih novina jest da se pobjednik Europske lige automatski kvalificira za Ligu prvaka sljedeće sezone.

13:18 - krenulo je izvlačenje kuglica iz prve jakosne skupine. Prvo ime izvučeno u današnjem ždrijebu, španjolski Villarreal koji ide u grupu A.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:11 - "Radujemo se brojnim nogometnim večerima, sjajnoj igri, vrhunskim golovima i briljantnim individualnim akcijama diljem cijelog kontinenta, a sve će to kulminirati finalom 27. svibnja 2015. na Nacionalnom stadionu u Varšavi. U ždrijebu ovogodišnje Europske lige je, ni manje ni više, čak sedam pobjednika ovog natjecanja, što sugerira da možemo očekivati uzbudljivo  i vrlo otvoreno natjecanje", rekao je Infantino u uvodu.

13:08 - pred predstavnike klubova je izišao glavni tajnik UEFA-e kojem će tijekom ždrijeba asistirati bivši francuski reprezentativac Youri Djorkaeff, koji je ostavio duboki trag u Kneževini igrajući upravo u Monacu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:05 - na velikom videozidu prikazan je čudesni pohod Seville do naslova u Europskoj ligi, uz brojne kadrove sada već bivšeg kapetana i glavnog igrača Ivana Rakitića.

12:57.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:55 - osjeća se sve veće uzbuđenje u Monacu, predstavnici klubova s nestrpljenje očekuju početak ždrijeba kojeg će voditi

Ždrijeb počinje u 13 sati, a možete ga pratiti uživo na našem portalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NAJAVA ŽDRIJEBA

Nakon velikog četvrtka, u kojem su čak četiri hrvatska kluba tražila put do skupina Europske lige, svoju europsku priču nastavit će Dinamo i Rijeka. Imena dva splitska kluba, Hajduka i RNK Splita, neće danas od 13 sati biti u kuglicama za ždrijeb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči ždrijeba UEFA je već podijelila klubove u četiri jakosne skupine - hrvatski prvak Dinamo je u trećoj, a Riječani u četvrtom jakosnom 'loncu'.

To znači da klub iz Maksimirske 128 ne može, primjerice, dobiti Partizan za suparnika jer su u istoj (trećoj) jakosnoj skupini, baš kao i engelski Everton, francuski St. Etienne i guingamp, zatim portugalski Rio Ave i Estoril, švicarski Young Boys i Zürich, Feyenoord, Torino...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Rijekom u zadnjem 'loncu' su po europskim koeficjentima najslabiji klubovi, ali ima i tu zanimljivih imena poput ruskog Dinama iz Moskve ili danskog Aalborga koji je izbacio Dinamo iz Lige prvaka.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo