I VATRENI ĆE PLESATI SAMBU / Mandžo i Srna odveli preporođenu Hrvatsku u Brazil!

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Samo 90 savršenih minuta bilo je dovoljno da se zaborave sve one muke u kvalifikacijama, blijede partije i smjena izbornika, jer - Hrvatska ide u Brazil! U Maksimiru je nakon sjajne partije pao Island.

19.11.2013.
19:32
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se od 12. lipnja do 13. srpnja sljedeće godine održati u Brazilu zahvaljujući 2-0 (1-0) pobjedi protiv Islanda u uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacija igranoj pred 25.000 gledatelja na stadionu u Maksimiru.

Hrvatska je uraganski krenula u dvoboj, te je mogla voditi nakon samo 47 sekundi. Nakon odlične kombinacije po desnom krilu, lopta je došla do Kovačića na 15 metara od vratiju po sredini, ali mladi veznjak je pucao preko gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritisak Hrvatske se nastavio, odlično su po bokovima probijali Srna i Perišić, te je pogodak "visio" u zraku. Odličnu je situaciju iz slobodnog udarca sa 20-ak metara u 22. minuti imao je Darijo Srna, ali islandski vratar Haldorsson je sjajnom reakcijom odbio loptu u korner.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

No, u 27. minuti islandska obrana napokon je pokleknula. Rakitić je izveo peti korner na utakmici, te je ubacio nakon kombinacije s Pranjićem, Perišić na prvoj vratnici nije uspio dobro pogoditi volej, ali lopta se odbila na drugu vratnicu gdje je MarioMandžukić ostao nečuvan i sabrano zatresao mrežu za veliko slavlje kako igrača na terenu, tako i stručnog stožera na klupi, te navijača na tribinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, u 38. minuti naš najbolji napadač izgubio je kontrolu, na sredini je igrališta izgubio loptu, a potom je neoprezno zario krampone u butni mišić Gudmundssona, pa mu je nizozemski sudac Kuipers pokazao crveni karton. Uslijedilo je neugodnih osam minuta do poluvremena, ali Hrvatska je sačuvala prednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom odmora u poluvremenu hrvatski igrači su se sabrali, te u drugih 45 minuta i s igračem manje potpuno nadigrali Island koji je morao preuzeti više rizika u igri i tako razotkriti sve mane svoje momčadi.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon samo malo više od minute igre u nastavku bilo je 2-0. Mateo Kovačić je sjajnim solo-prodorom dovukao loptu do islandskog 16-erca, te potom gurnuo loptu na desnu stranu gdje je natrčao Srna koji je udarcem iz prve iznenadio Haldorssona i pogodio suprotni kut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razdoblju od 58. do 64. minute Hrvatska je imala još tri velike prilike za povećanje prednosti. Prvo je Kovačić izveo još jedan slalom kroz islandsku obranu, te ga je u postizanju gola krajnjim naporom spriječio tek Haldorsson. Nakon kornera koji je uslijedio Olić je sjajnu pucao "škaricama", ali lopta je pogodila prečku, a potom i Haldorssona koji ju je uz dosta sreće uspio primiriti na samoj gol-liniji.

U 64. minuti Modrić je presjekao jedno dodavanje Islanđana na 25 metara od našeg gola, sjurio se prema suparničkim vratima i gurnuo loptu za Perišića, no ovaj je loše pucao i Haldorsson je upisao još jednu obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priliku za povećanje vodstva imao je i Pranjić u 76. minuti, ali upropastio je još jednu lijepu kombinaciju naših igrača, ovoga puta po lijevoj strani.

Island je jedinu izglednu situaciju na čitavoj utakmici imao u 87. minuti kada je Gyilfi Sigurdsson pucao sa 20-ak metara, ali lopta je prohujala preko gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Pobjedom u Maksimiru protiv Islanda Hrvatska je stigla do prve pobjede u službenoj utakmici nakon pet neuspjeha u nizu, odnosno od 26. ožujka i 2-1 pobjede protiv Walesa u Swanseaju.

Hrvatska će tako po četvrti put od samostalnosti nastupiti na SP, nakon Francuske 1998., Japana i Južne Koreje 2002., te Njemačke 2006., "Vatreni" će igrati i u Brazilu 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj su ovo bile četvrte dodatne kvalifikacije za veliko natjecanje i četvrti uspjeh, nakon Ukrajine 1997., Slovenije 2003. i Turske 2011., "pao" je i Island 2013.

TIJEK SUSRETA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRVATSKA - ISLAND 2:0 (Mandžukić 27', Srna 47')

KRAJ SUSRETA!

89. min: Izašao je i Modrić pozdravljen ovacijama. Ušao je Lovren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

86. min: Sigurdsson je snažno opalio, ali lopta je srećom otišla iznad vrata.

79. min: Umjesto Olića ušao je Jelavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

74. min: Ispraćen ovacijama s terena je izašao Kovačić, a u igru je ušao Rebić.

64. min: Munjevitu kontru izveli su naši, no Perišić nije realizirao jedan na jedan situaciju s islandskim vratarom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

59. min: Olić je škaricama uzdrmao gredu islandskog gola, lopta se odbila i od Halldórssona, ali nije prošla crtu.

59. min: Kovačić igra utakmicu života! Još je jednom mladi veznjak 'provozao' islandsku obranu, no njegov slalom nažalost nije okončan pogotkom!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

51. min: Žuti karton zaradio je i Josip Šimunić.

47. min: GOOOL! Hrvatska je s igračem manje povećala vodstvo! Kovačić je fantastično 'izvozao' gostujuću obranu, dodao Srni, a kapetan je iskosa matirao Halldórssona!

Tekst se nastavlja ispod oglasa


46. min: Počeo je nastavak!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

44. min: 'Požutio' je i R. Sigursson zbog prekršaja na Oliću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

38. min: Crveni karton zaradio je Mario Mandžukić zbog preoštrog prekršaja!

36. min: Opet je zaprijetio Mandžukić, ali njegov udarac glavom opet brani gostujući vratar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

32. min: Pokušao je iz daljine Luka Modrić, ali njegov je udarac lak plijen za Halldórssona.

27. min: GOOOL! Hrvatska vodi 1:0! Rakitić je ubacio s lijeve strane, Perišić je produžio na drugu vratnicu gdje se našao Mario Mandžukić koji je loptu rutinski poslao u mrežu Islanda!


22. min: Odlično je Srna pucao iz slobodnog udarca, ali još je ljepše udarac obranio Halldórsson.

20. min: Srna je neugodno ubacio, Skulason je u padu igrao rukom, no sudac nije pokazao na bijelu točku.

18. min: Pucao je Modrić iskosa, no lopta je pogodila islandskog nogometaša i otišla van granica terena.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

16. min: Opet je stiglo upozorenje islandskih nogometaša. Ubacio je s desne strane Saevarsson, no Ćorluka je otklonio opasnost.

11. min: Island je bio blizu pogotka, no akcija gostujućeg sastava prekinuta je zbog zaleđa.

10. min: Agresivno su krenuli Vatreni u odlučujući okršaj, no osim udarca Kovačića nije bilo izglednijih prilika za naše reprezentativce.

7. min: Žuti karton zaradio je Olić zbog oštrog prekršaja.

1. min: Odlična prilika za Hrvatsku na samom startu utakmice. Perišić je uposlio Kovačića povratnom loptu, no veznjak Intera puca preko gola.

1. min: Počeo je susret u Maksimiru!

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

NAJAVA

Jedna utakmica za budućnost hrvatskog nogometa. Neizvjesnost raste, jer još ni nismo u Brazilu, a već kao da igramo finale. Island mora pasti, na leđima igrača je golem pritisak, jer neki love zadnji vlak za veliko natjecanje.  

Hrvatskoj je po kvaliteti mjesto u Brazilu, no i Islanđani se nadaju čudu. Pokušali su s pričom o 70 piva. Sve je demantirao barmen hotela u Reykjaviku. 

Prijateljstva večeras neće biti, u bitku idu najspremniji. U odnosu na Reykjavik čini se da će u sastav ući Olić i Kovačić. Preuzimanje odgovornosti očekuje se od najboljih - Mandže, Modrića i Rakitića.

Igra živaca uskoro počinje, a Hrvatska - mora pobijediti.

SASTAVI:

HRVATSKA : Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šimunić, Pranjić - Rakitić, Modrić - Olić, Kovačić, Perišić - Mandžukić.

ISLAND: Halldórsson - Saevarsson, R. Sigursson, Arnason, A. Skulason - Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson, Bjarnason - Gudjohnsen, Finnbogason.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo