javno podržavao nacionaliste / Srpska pravoslavna crkva smijenila vladiku koji je odlikovao Šešelja

Image
Foto: AP

Smjena je uslijedila mjesec i pol dana nakon najava da bi vrh SPC-a do kraja ožujka mogao reagirati na odluku vladike da ordenom Bijelog anđela odlukuje predsjednika Srpske radikalne stranke Šešelja

13.3.2015.
20:13
AP
VOYO logo

Srpska pravoslavna crkva (SPC) razriješila je episkopa mileševskog Filareta, kontroverznog crkvenog velikostojnika uz čije se ime vežu brojne afere, uključujući dodjelu crkvenog odličja haškom optuženiku VojislavuŠešelju, izvijestio u petak beogradski tisak.

Smjena je uslijedila mjesec i pol dana nakon najava da bi vrh SPC-a do kraja ožujka mogao reagirati na odluku vladike da ordenom Bijelog anđela odlukuje predsjednika Srpske radikalne stranke Šešelja, optuženog za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj te protjerivanje nesrpskog stanovništva iz Vojvodine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka vladike Filareta, kojeg u srbijanskoj javnosti smatraju "jastrebom" i ekstremistom unutar SPC da odlikuje vođu radikala optuženog za ratne zločine ocjenjena je kao šamar svim žrtvama i vrhu Crkve.

Prema pisanju "Večernjih novosti", odluku o smjeni Filareta u četvrtak je donio Sveti arhijerejski sinod SPC-a koji je zasjedao u Patrijaršiji u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bijeli anđeo za crnog đavola" jedan je od naslova kojim je u beogradskim medijima krajem siječnja propraćena dodjela crkvenog odličja Šešelju, a direktor Centra za istraživanje religije, politike i društva NikolaKnežević ocijenio je da je dodjela ordena "provokacija i šamar u obraz SPC-u i vjernicima uopće".

"Odlikovati osobu koja je poznata po svojim sve samo ne kršćanskim stajalištima, a još uvjek je pod optužbom za ratne zločine, predstavlja šamar svim osobama koje su tijekom devedesetih propatile zbog pogubne Šešeljeve retorike i politike. Takav čin je čista provokacija i šamar u obraz SPC i vjernika uopće", izjavio je tada Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladika Filaret otvoreno je podupirao politiku Slobodana Miloševića i nacionaliste devedesetih godina, a svojim je ekstremnim stajalištima i ponašanjem u javnosti više puta potaknuo polemike i pitanja zašto ga SPC ne smijeni i izopći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo