'PROGNOZA JE NEGATIVNA' / Srušen rejting jedne od najvećih hrvatskih banaka

Image

Najnoviji rejting Zagrebačke banke za jednu je razinu iznad važećeg rejtinga Republike Hrvatske, koji iznosi BBB-, i ima negativnu prognozu.

22.3.2013.
11:08
VOYO logo

Agencija FitchRatings snizila je dugoročne i kratkoročne rejtinge Zagrebačkebanke, UniCreditTiriacBanke i ZAOUniCreditBanke, zbog oslabljene sposobnosti krovne talijanske bankovne grupe UniCredit da im pruža potporu.

Rejting Zagrebačke banke za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti snižen je s 'BBB+' na 'BBB', a rejting za kratkoročno zaduživanje u inozemnoj valuti s 'F2' na 'F3'. Procjena održivosti ostala je nepromijenjen na 'bb+', kao i rejting potpore '2', ali je prognoza negativna.

Iako će UniCredit i dalje pružati snažnu potporu tim bankama s obzirom na stratešku važnost regije srednje i istočne Europe i Rusije za njezino poslovanje, u Fitchu ukazuju na "oslabljenu sposobnost" krovne banke da im pruža potporu.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL


U povodu smanjenja rejtinga, iz Zagrebačke banke objavili su da navedena promjena rejtinga nije povezana s fundamentima i financijskim rezultatima banke.

"Zagrebačka banka u okruženju povećanih rizika u gospodarstvu nastavlja sa stabilnim i profitabilnim poslovanjem temeljenim na visokoj adekvatnosti kapitala (23,63 posto), osiguranim izvorima likvidnosti, nastavku generiranja prihoda u poslovanju sa svim segmentima klijenata, adekvatnom upravljanju rizicima i efikasnom upravljanju troškovima. Stoga navedena ocjena neće imati utjecaja na njezino poslovanje niti na odnose s njezinim klijentima",  stoji u priopćenju ZABA-e.

Navodi se i da je najnoviji rejting Zagrebačke banke za jednu razinu iznad važećeg rejtinga Republike Hrvatske, koji iznosi BBB-, i ima negativnu prognozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo