upitan povratak stanovništva / Stravični prizori u županjskoj Posavini

Iako se na terenu užurbano pokušava poplavljena mjesta osposobiti za ulazak izbjegnutog stanovništva - njihov povratak je upitan.

30.5.2014.
18:42
VOYO logo

Nakon vode ulice Strošinaca sad su pune uništenog namještaja. O brzom povratku nema govora, kažu mještani, kojima se cijeli život sveo na hrpu dasaka na cesti.

"Nema od toga ništa. Ovdje taki smrad. Osobito ovdje kod nas. Da se ne može spavat pravo po noći", tvrdi Mato Filipović iz Strošinaca.

Da ne dođe do zaraze, timovi ministarstva zdravlja u Strošincima su počeli s dezinsekcijom i deratizacijom pedesetak kuća.

"Bitno je da sva područja koja su bila poplavljena gdje će kasnije dolaziti u kontakt ljudi i životinje da se dezinficiraju", ističe ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin.

"Voda je za sobom ostavila razne štetne stvari. Prljavštine koje doprinose stvaranju mikroorganizama koji mogu dovesti do raznih epidemija", dodaje Ivan Vukušić iz Zavoda za javno zdravstvo osječke županije.

Od njih zasad nema straha, poručuje ministar zdravlja Rajko Ostojić te dodaje: Ide se maksimalno na dezinsekciju, deratizaciju i dezinfekciju tog dijela. Uvjeren sam da će se građani vratiti u Strošince tijekom sutrašnjeg dana.

"Vratit ćemo se u selo ali u kuću se nećemo vratiti sigurno. Kuća je puna vlage, ja ne znam, ja tu djecu ne bih uveo i ženu da živimo. Ne bih uveo ovdje nikoga da živi", tvrdi Mato.

Nesnosan smrad strvina osjeti se u cijeloj poplavljenoj Posavini. Lešine se još uklanjaju. Dosad je prikupljeno gotovo 80 tona uginulih životinja.

U Račinovcima su inspektori Ministarstva graditeljstva provjeravali kojim kućama prijeti urušavanje. Od 500 kuća u Račinovcima, 50 ih je potpuno uništeno, a 50 će se morati rušiti. Petina obitelji u tom selu tako je ostala bez doma, a pitanje je hoće li se i kada uopće vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo