obrazovanje u 21. stoljeću / Studenti danas varaju preko WhatsAppa, sutra će preko naočala

Image
Foto: blog.mjoler.info

Profesor Miroslav Joler na svom blogu upozorio je kako izgleda studiranje i polaganje ispita danas uz pomoć raznih gadgeta.

31.3.2014.
11:26
blog.mjoler.info
VOYO logo

Profesor Tehničkog fakulteta u Rijeci Miroslav Joler obrazložio je na svom blogu nove načine varanja na ispitima te moralne dvojbe što učiniti ukoliko uhvatite studenta da prepisuje s mobilnih uređaja.

"Uhvatio sam nedavno studenta u činu varanja na pisanom ispitu. Mobitelom je fotografirao ispitni list i preko aplikacije WhatsApp slao zadatke svojim pomoćnicima koji su se nalazili na udaljenoj lokaciji, a oni su mu istim načinom vraćali bilješke za koje su vjerovali da su rješenja ispitnih problema", započeo je svoj post.

"Uz detaljan opis prekršaja i dokaze (preslike konverzacije s prekršiteljevog mobitela), prijavio sam ovo kršenje akademske čestitosti Stegovnom povjerenstvu svojega fakulteta. Zapravo, najprije sam o ovome izvijestio Fakultetsko vijeće koje se, koincidentno, održavalo dan nakon toga ispita. Na njemu se niti jednom riječju nije komentirao ovaj način varanja na ispitu, nego su se neki kao jedino našli zapitati jesam li ja zapravo imao pravo studentu privremeno oduzeti mobitel kao dokaz... Stegovno povjerenstvo se nakon nešto vremena po zaprimanju moje "pisane prijave" sastalo i - donijelo odluke kakve se otprilike može i očekivati od raznih stegovnih povjerenstava na hrvatskim fakultetima i drugim javnim ustanovama... Ukratko, i dekan i fakultetsko vijeće i stegovno povjerenstvo, imali su reakcije na kakve smo u današnjem hrvatskom društvu navikli u situacijama u kojima se treba jasno odrediti prema kršenju pozitivnih vrijednosti", obrazložio je.

Priznao je kako je ovaj slučaj morao prijaviti iz principijelnih razloga, ali u upozoriti na ono što će nas vjerojatno čekati u budućnosti.

"Zbog blatantnoga kršenja ispitnih pravila i akademske čestitosti, ali i s motivacijom da se preko ovoga slučaja upozori na zabrinjavajuće perspektive koje nas u skoroj budućnosti čekaju u kontekstu osiguravanja regularnosti pisanih ispita. Da nisam, ti bi (i drugi) studenti, bez imalo grižnje savjesti, taj prijestup ponovili već sutra na nekom drugom ispitu, prekosutra na nekom trećem ispitu, jer odnos nastavnik-student na ispitu percipiraju kao igru policajaca i lopova, a ne kao moralni kodeks kojega se treba pridržavati čak i da vas nitko ne motri", naglasio je.

" Mobiteli su nam trenutačno glavna prijetnja kršenju ispitnih pravila. Govorilo se pred nešto vremena i o tome da se od studenata zatraži da prije pisanja ispita predaju mobitele na katedru. Ali ako nastavnik ima više od 40 studenata na ispitu, to postaje prilično nezgrapno na katedri imati 40 ili više mobitela. No, tko kaže da im je to jedini mobitel koji su ponijeli? Danas je tako jednostavno imati više od jednoga mobitela. Time si nastavnik stvara lažni osjećaj kako im je oduzeo "oružje", a studenti potom mogu izvući drugi mobitel - baš kao što smo već naučili gledajući filmove da policajci imaju dva pištolja - jedan u futroli ispod pazuha, a drugi vezan oko gležnja noge! Ali mobitel je tek početak nastavničkih briga na ispitu. Čak je i relativno velik pa ga je lakše zamijetiti na stolu odnosno u studentovim rukama ukoliko ga uzme", pita se profesor Joler.

Prema njemu, jedino rješenje jesu ometači signala mobilne mreže koje bi se instaliralo u učionicama i uključilo za vrijeme ispita, a isključilo u vremena redovite nastave.

"Naš postojeći Zakon (Zakon o elektroničkim komunikacijama) ne dopušta uporabu ometača signala mobilne mreže za ovakve svrhe, ali možda bi Zakon ipak trebalo izmijeniti (čl. 88 st. 5) i takvo što dopustiti u obrazovnim ustanovama da bi nam se pomoglo u osiguranju regularnosti održavanja ispita u eri minijaturnih komunikacijskih uređaja. Za razliku od eventualne uporabe mobitela za vrijeme kino-projekcije ili mise u crkvi, gdje je prekršitelj okružen pogledima drugih i može ga se locirati, u učionicama mobilni uređaj ne zazvoni i nitko ne koristi glasovnu komunikaciju, već se prijestup odvija u finoj tišini", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Hotel Beograd
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo