egipat u pripravnosti / Sud odlučio: Bivšem diktatoru Mubaraku doživotni zatvor!

Sud u Kairu osudio je u subotu bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubojstvu oko 850 ljudi koji su na prosvjedima početkom 2011. tražili njegov silazak s vlasti nakon 30-godišnje vladavine.

2.6.2012.
10:33
VOYO logo

Sud u Kairu u subotu je izrekao presudu bivšem predsjedniku Hosniju Mubaraku. Njemu i ostalim optuženim se sudilo za zavjeru oko ubijanja prosvjednika tijekom prošlogodišnjeg ustanka kojim je srušen režim dugogodišnjeg egipatskog diktatora.

Suđenje 84-godišnjem Hosniju Mubaraku započelo je početkom kolovoza prošle godine, a cijeli postupak je u sudnici pratio iz pomoćnog kreveta. Njegovo je zdravlje stalno bilo predmetom nagađanja, pa se govorilo da pati od srčanih problema i da boluje od karcinoma, no to je opovrglo ministarstvo zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sud su nešto prije Mubaraka stigli njegovi sinovi Alaa i Gamal, bivši ministar unutarnjih poslova Habib el-Adli i šest bivših visokih dužnosnika službi sigurnosti kojima se također sudi zbog pogibije prosvjednika tijekom Arapskog proljeća. Svi su se izjasnili nevinima, a ako ih se proglasi krivima, prijeti im smrtna kazna.

Mubarak se na optužnicu očitovao da se ne osjeća krivim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ista sudbina kao i bivšeg diktatora, snašla je i njegovog ministra unutarnjih poslova Habiba el-Adlija, dok su Mubarakovi sinovi, Alaa i Gamal, osuđeni za korupciju na vremensku kaznu koju su već odslužili u pritvoru, a šest ostalih visokih dužnosnika je oslobođeno od svih optužbi.

Adly je tijekom svoje obrane rekao kako su ubojstva počinjena od strane stranih urotnika koji su po prosvjednicima pucali s krovova kako bi izazvali sukobe s policijom. Također je naglasio kako su njegove snage reda i sigurnosti primjenjivale samo međunarodno prihvaćene metode u sukobima s prosvjednicima.

"Ne želim ništa manje nego smrtnu kaznu. Sve osim toga ne bi smirilo situaciju i ponovno bi izbila revolucija", kazao je ogorčeni Hanafi el-Sayed, čiji je 27-godišnji sin ubijen u prosvjedima 2011. godine.

Mubarakov odvjetnik najavio je da će se žaliti na presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije samog izricanja presude zavladala je grobna tišina, da bi potom gomila eksplodirala u povicima radosti i zadovoljstva. Ispred suda u predgrađu Kaira okupilo se mnoštvo demonstranata koji su presudu dočekali uz vatromet i povike 'Bog je velik', a bilo je i onih koji su zazivali izvršenje smrtne kazne.

Nakon izricanja presude u sudnici je došlo do manjeg sukoba između pripadnika osiguranja i dijela nazočnih koji su tražili smrtnu kaznu za Mubaraka i izvikivali parole protiv egipatskog pravosuđa za koje tvrde da je neokrznuto preživjelo pad bivšeg režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija AFP javila je da su zgradu policijske akademije, u kojoj se održavalo 10-mjesečno suđenje, u subotu čuvale stotine pripadnika specijalnih policijskih postrojba.

Mubarak je u sudnicu zbog zdravstvenog stanja iz vojne bolnice prebačen helikopterom, a nakon izricanja presude, glavni je državni tužitelj naredio njegovo prebacivanje u zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuda 84-godišnjem Mubaraku, prvom svrgnutom arapskom vladaru kojem se sudilo na redovnom sudu nakon što je val prosvjeda u arapskim zemljama prošlog proljeća "pomeo" četiri ukorijenjena vladara, uslijedila je dva tjedna uoči zadnje runde prvih slobodnih predsjedničkih izbora u Egiptu.

Na izborima će se sučeliti Ahmed Šafik, posljednji premijer iz Mubarakova razdoblja i bivši zapovjednik zrakoplovstva, i Mohamed Mursi iz Muslimanskog bratstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo