nastavak križarskih ratova? / Sukob na pomolu: SAD spreman za intervenciju

Image
Foto: AP

Ogranak al Kaide u Jemenu pozvao je muslimane da pojačaju prosvjede i ubiju još američkih diplomata u muslimanskim zemljama. SAD razmješta snage kako bi mogle odgovoriti na najnoviji razvoj događaja.

15.9.2012.
11:53
AP
VOYO logo

Sjedinjene Države razmještaju snage kako bi mogle odgovoriti na najnoviji razvoj događaja u muslimanskim zemljama odnosno kako bi mogle istovremeno reagirati na nerede i napade na 17 ili 18 lokacija, kazao je američki ministar obrane Leon Panetta.

"Moramo biti spremni za slučaj da se prosvjedi otmu kontroli", kazao je Panetta za list Foreing Policy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On nije iznio pojedinosti o razmještanju snaga, ali po listu Pentagon razmišlja o slanju pedesetak marinaca za zaštitu veleposlanstva u Sudanu. O tome još nije donesena konačna odluka.

SAD su već poslale 100 marinaca u Libiju i Jemen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deseci tisuća muslimana prosvjedovalo je u petak u arapskim zemljama zbog filma snimljenog u SAD-u koji se ruga islamu i proroku Muhamedu, a u sukobima je bilo i žrtava.

Ogranak al Kaide u Jemenu pozvao je muslimane da pojačaju prosvjede i ubiju još američkih diplomata u muslimanskim zemljama, nakon što je američki film koji vrijeđa proroka Muhameda izazvao protuameričke prosvjede i nasilje u islamskom svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko god naiđe na američke veleposlanike ili izaslanike treba slijediti primjer potomaka Omara al-Muhtara (Libijaca) koji su ubili američkog veleposlanika. Neka izbacivanje veleposlanstava bude korak prema oslobađanju muslimanskih zemalja od američke hegemonije", navodi ogranak misleći na napad na američki konzulat u Bengaziju u utorak.

Također se ističe da da je film koji vrijeđa proroka Muhameda dio 'križarskih ratova protiv islama'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo