opće neznanje / Svi znaju da je neradan dan, ali rijetki znaju što je Tijelovo

Produženi vikend može se zahvaliti katoličkom blagdanu Tijelova koji se obilježava devetog četvrtka od Uskrsa. No, kao i to kada pada mnogi i danas ne znaju zašto se obilježava. Bitno je samo da se ne radi.

18.6.2014.
18:54
VOYO logo

Da se sutra ne radi, to svi znaju, a što se to važno u državi slavi, zna malo tko. Odgovori su uglavnom kod svagoga jednaki.

"Što je Tijelovo? Ne znam. Ni otprilike? A znam da je crkveni blagdan. A znate da je neradni dan? To znam."
"To je neki svetac. Uglavnom, ne radi se, to znam."
"Tijelovo, praznik, kršćanski. Kakav točno? Nemam pojma, ne znam."

Crkva podsjeća da je Tijelovo jedan od najvećih blagdana - svetkovina pretvaranja kruha i vina u tijelo i krv Kristovu; slavi se utemeljenje euharistije, odnosno mise.

"Mi slavimo upravo onaj događaj posljednje večere po kojoj je Krist ostao u životu Crkve, u životu svojih učenika i koji je sam za sebe rekao, za svoje tijelo, ja sam kruh živi", kaže moderator Nadbiskupskog duhovnog stola, Nedjeljko Pintarić.

Slavi se četvrtkom, točnije deveti četvrtak nakon Uskrsa. A Tijelovo uvijek pomalo zbuni saborske zastupnike.

- Znate li uopće što je Tijelovo?
"Pa ja znam, ali čini mi se da jako puno ljudi koji bi trebali znati, ne znaju", kaže potpredsjednik Sabora, HDZ-ov Željko Reiner.
-I što je Tijelovo?
"Hvala lijepo..."

"Uz Tijelovo? Vjerski blagdan. A šta obilježavamo? Pa ne bih znala više detalja o tome", kaže saborska zastupnica, SDP-ova Tanja Vrbat.

"Tijelovo? To zna svatko. Tijelovo je praznik euharistije, kada je sestra Julijana, ona je bila dominikanka, imala viziju punog mjeseca i mrlju. Ona je to protumačila kao nedostatak tog blagdana...", kaže potpredsjednik Sabora, Nenad Stazić.

"Od 14. stoljeća Tijelovo se slavi u cijelom zapadnom kršćanstvu, a u Hrvatskoj je i državni blagdan", siguran je u svoje znanje i ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo