Jesmo li to već vidjeli? / Alarmiraju UEFA-u: 'Riskirate priključiti pandemiju na turbo pogon. Ne igrajte se s osminom finala EP-a!'

Image
Foto: Frank Augstein/P

Koronavirus s mutacijom delta varijante rapidno se širi V. Britanijom, unatoč tome nogomet ide dalje. Po koju cijenu?

28.6.2021.
9:44
Frank Augstein/P
VOYO logo

Velika Britanija uspjela je do sada cijepiti oko 80 posto odraslih barem prvom dozom, odnosno s obje doze više od 60 posto odraslih građana. Unatoč tome u subotu je ova zemlja imala 18.270 novooboljelih u 24 sata, što je najviša stopa zaraze u toj zemlji još od 5. veljače ove godine.

Kad bi se takva stopa primijenila na Hrvatsku, s obzirom na broj stanovnika, to bi značilo debelo preko 1100 novozaraženih, što bi bio smrtni udarac početku turističke sezone u našoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome što je, vjerojatno zbog visoke cijepljenosti, klinički tijek bolesti bitno blaži nego što je to bilo ranije, u subotu je primjerice registrirano 23 umrlih od covida, činjenica je da pandemija opet jača, te da je uzročnik novog uzleta širenja koronavirusa delta varijanta, mutirani tzv. indijski soj.

U takvom okruženju održava se Europsko prvenstvo u nogometu, točnije, dok se Velikom Britanijom delta varijanta koronavirusa rapidno širi, Wembley, London, uopće cijela Engleska, dočekuje sutrašnju utakmicu osmine finala između Engleske i Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li pametno da nogomet bude iznimka?

A da na koronavirus definitivno nisu imuni nogometaši koji nastupaju u Engleskoj, posebno ako se nisu cijepili, vidjeli smo i prije slučaja zaraze Ivana Perišića.

"Polufinale i finale ne bi se trebali održati na Wembleyju, nego bi ih trebalo premjestiti nekamo drugdje", prenio je danas Der Tagesspiegel apel SPD-ovog glavnog stručnjaka za zdravstvo Karla Lauterbacha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lauterbachu se, nije niti najmanje krio, živo fućka za svetu kravu nogometnog prvenstva, nego je otvoreno upozorio na izrazitu, kako kaže, i opasnu nelogičnost:

Image
IMA I DOBRIH VIJESTI /

Prvi slučaj koronavirusa u Zagrebu: Nalazi u Rijeci negativni, sumnja se na zarazu u Koprivnici

Image
IMA I DOBRIH VIJESTI /

Prvi slučaj koronavirusa u Zagrebu: Nalazi u Rijeci negativni, sumnja se na zarazu u Koprivnici

"Do sada smo se jako potrudili uvjeriti građane da trebaju izbjegavati rizična područja kao što je primjerice Lisabon, e da bismo sada za nogomet učinili iznimku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lauterbach je već ranije pozvao politički vrh da izvrši snažan pritisak na organizatore utakmica u Engleskoj, i to već od osmine finala koje je na rasporedu sutra. Od tog apela ispalo je ništa. Lauterbach je objasnio kako stoje stvari s epidemiološke strane:

"Relativno sigurno bilo bi dopustiti za gledatelje svako peto mjesto na stadionu. Na taj bi način na Wembleyju od 90.000 mjesta bilo ispunjeno njih 18.000."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogomet i Covid u Hrvatskoj 2020.

SPD-ovom specijalistu iz medicine podršku je pružio predsjednik FDP-a za Baden-Württemberg i stranački vođa u Bundestagu Michael Theurer:

"Realna je opasnost da se na i oko Wembley stadiona uključio pandemijski turbo pogon."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što njih brine, kao i mnoštvo epidemiologa u Njemačkoj, jest to što će u takvim okolnostima na Wembleyju sutra biti između 1500 i 2000 navijača Njemačke. A oni će se ubrzo potom vratiti u Njemačku.

Na točno takav način, barem službeno, SARS-CoV-2 potvrđen je 25. veljače 2020. u Hrvatskoj, nakon što se mladić od 26 godina vratio s utakmice Atalanta – Valencia koja je ušla u udžbenike kao epidemijsko superžarište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo nakon te utakmice eksplodirala je pandemija Covida-19 u Valenciji, a u sjevernoj Italiji primjerice u Bergamu gdje je u mjesec dana od ove bolesti umrlo, procjenjuje se, oko 4500 ljudi.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo