Kobno spuštanje / Alpinistu izgubljen svaki trag na 'planini ubojici': partnerica ga morala ostaviti kako bi se spasila

Image
Foto: AP Images

Jedna od najopasnijih planina Himalaje prošli je vikend vjerojatno bila kobna za poljskog alpiniska Tomeka Mackiewicza, koji je ostao na planini i gotovo sigurno preminuo od smrzavanja

2.2.2018.
8:07
AP Images
VOYO logo

Stravične događaje na Nanga Parbatu, devetoj najvišoj planini svijeta, opisala je njegova alpinistička partnerica Francuskinja Elisabeth Revol, koja je bila prisiljena napustiti oslabjelog i bolesnog kolegu kako bi se spasila s "planine ubojice".

Dvojac je uspon pakistanski vrh Himalaje visok 8.120 metara počeo 20. siječnja. Nakon što su osvojili vrh Mackiewicz se počeo žaliti na probleme s vidom. Problemi su se gomilali tijekom spuštanja. Poljak se držao za ramena alpinističke partnerice zbog upale očije, a počeo je i teško disati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što je skinuo zaštitu koju je nosio preko usta počeo se smrzavati. Najprije mu je nos pobijelio, zatim ruke i stopala", kazala je francuska alpinistica za AFP.

Pokušali su skloniti se u zaklon jedne pukotine u planinu, no Machiewiczevo stanje je bilo sve gore. Iz usta mu se počela slijevati krv, što je znak nakupljanja tekućine u tijelu, to jest krajnjeg stadija akutne visinske bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evakuacija nije moguća na visini nižoj od 6.000 metara, zbog toga su alpinisti morali sami pokušati nastaviti spuštanje niz planinu. U jednom trenutku Francuskinja je morala ostaviti poljskog kolegu i sama krenuti niz planinu. "To nije odluka koju sam ja donijela, bila mi je nametnuta", objasnila je Revol.

Nastavivši spuštanje imala je problema s halucinacijama i ozeblinama, no nakon noći provedene u pukotini planine pronašli su je spasioci. Zbog ozljeda će joj liječnici možda morati amputirati dijelove ruku i lijevo stopalo. Međutim planinarenja se neće odreći, ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images

Spašena francuska alpinistica Elisabeth Revol i pakistanski dužnosnik. Foto: AP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo