izvješće UN-a / Američka porezna reforma mogla bi izvući 2 bilijuna američkih dolara iz stranih projekata

Image
Foto: AP

Okončavši poticaj za gomilanje gotova novca u inozemstvu mogao bi proizvesti stimulans u Sjedinjenim Državama, a Trump je rekao kako je porezna reforma zaslužna za investicijski plan Applea od 350 milijarda dolara

5.2.2018.
21:23
AP
VOYO logo

Porezna reforma američkog predsjednika Donalda Trumpa mogla bi vratiti 2 bilijuna američkih dolara u Sjedinjene Države kad američke tvrtke vrate novac iz stranih podružnica, objavljeno je u izvješću UN-a u ponedjeljak.

Okončavši poticaj za gomilanje gotova novca u inozemstvu mogao bi proizvesti stimulans u Sjedinjenim Državama, a Trump je rekao kako je porezna reforma zaslužna za investicijski plan Applea od 350 milijarda dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada je odlično vrijeme da se vaše tvrtke, vaša radna mjesta i vaša ulaganja vrate u Sjedinjene Države", rekao je Trump na Svjetskome ekonomskom forumu u Davosu prošli mjesec.

Reforma okončava sustav u kojem tvrtke odgađaju porez na inozemnu zaradu dok se sredstva ne vrate u zemlju. Umjesto toga oni tretiraju tu zaradu  kao da se vraća u zemlju, s 8 posto poreza na nenovčanu imovinu i 15, 5 posto poreza na novčanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekuje se da će ova mjera najznatnije i odmah utjecati na modele globalnih investicija", ustvrđuje se u izvješću UN-ove agencije za trgovinu i razvoj UNCTAD.

Velike tvrtke dugo su čekale takvu poreznu olakšicu, a zadnju su dobile 2005. američkim zakonom o investiranju u domovini kojim se iz inozemstva u SAD vratilo 300 milijarda dolara, navodi se u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otada američka zarada zadržana u inozemstvu porasla je na 3,2 bilijuna, polovicu američkih stranih izravnih ulaganja, s oko 2 bilijuna dolara u gotovini.

Najveće tvrtke koje gomilaju gotov novac u inozemstvu su u tehničkom sektoru - Apple, Microsoft, Cisco, Alphabet i Oracle drže 530 milijarda američkih dolara, četvrtinu ukupne svote, stoji u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo 40 posto novčanih sredstava smješteno je u Velikoj Britaniji ili njihovim karipskim offshore područjima poput Britanskih Djevičanskih otoka, kaže UNCTAD navodeći podatke agencije za ekonomske analize.

Čak ako novac nije bio uložen u materijalnu imovinu, njegovo povlačenje svejedno bi moglo imati makroekonomski učinak, rekao je Richard Bolwijn, zadužen za istraživanje investicija u UNCTAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj će učinak uvelike ovisiti o tome kako reagiraju druge zemlje, i još uvijek postoje nesigurnosti kako će detalji poreznog zakona biti objašnjeni, a postoji i zabrinutost da bi se američkim reformama mogli prekršiti porezni ugovori i trgovinski propisi, stoji u izvješću UNCTAD-a. 

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo

Još iz rubrike