Rat u Siriji / Amerikanci misle da bi Alep mogao postati nova Srebrenica, još 50.000 civila čeka na evakuaciju

John Kerry rekao je da vlada sirijskog predsjednika Bašara al Asada provodi masakr u Alepu

16.12.2016.
7:39
VOYO logo

WASHINGTON/PARIZ - Američki državni tajnik John Kerry rekao je u četvrtak 15. prosinca da bi Alep mogao postati "nova Srebrenica", dok UN-ov izaslanik za Siriju upozorava da bi sirijski grad Idlib, kamo su se sklonili pobunjenici i njihove obitelji, mogao postati novi Alep.

Kerry je, govoreći na susretu s novinarima u Washingtonu, kazao da SAD traži hitan, provjerljiv i trajan prekid neprijateljstava u Alepu i poziva međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak kako bi se proces pokrenuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako u ovom trenutku izgleda da su se napadi zaustavili i da konvoji u kojima je evakuirano stanovništvo odlaze, ali isto tako postoje izvješća da su na konvoj s ranjenima pucali pripadnici vladinih snaga i njihovi saveznici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema apsolutno nikakvog opravdanja za nediskriminatornu i divlju brutalnost nad civilima koju pokazuju režim i ruski i iranski saveznici kroz posljednjih nekoliko tjedna, odnosno kroz posljednjih pet godina", kazao je Kerry dodajući: "Asadov režim trenutno ne provodi ništa drugo doli masakr".

Kerry je također upozorio da bi Alep mogao postati nova Srebrenica. "Ono što se već dogodilo u Alepu je nezamislivo. Ali ostaju deseci tisuća života koncentriranih na malom prostoru u Alepu i zadnje što želimo vidjeti to je da se ta mala zona pretvori u Srebrenicu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

(Foto: AP)

Bez političkog dogovora ili prekida vatre Idlib će postati novi Alep", rekao je Staffan de Mistura, UN-ov izaslanik za Siriju, na konferenciji za novinare u Parizu. To se može izbjeći samo donošenjem političkog sporazuma i uspostavljanjem prekida vatre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je ocijenio kako bi bilo nužno da se osoblje UN-a rasporedi kako bi nadziralo evakuaciju iz Alepa gdje se još uvijek nalazi oko 50.000 ljudi od kojih bi oko 10.000 trebalo evakuriati u Idlib koji je pod kontrolom pobunjenika.

"Ima oko 50.000 ljudi, među kojima  40.000 civila koji će ići u zapadni Alep", kazao je de Mistura. Za njih moramo osigurati da ne budu "uznemiravani".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostalih oko 10.000 među kojima ima između 1500 i 5000 pobunjenika i njihovih obitelji bit će evakuirani u Idlib.

Europska unija upotrijebit će sve raspoložive diplomatske kanale kako bi humanitarna pomoć bila dostavljena u Alep, a civili evakuirani iz tog sirijskog grada, kazao je u četvrtak kasno navečer, po završetku summita u Bruxellesu, čelnik Europskog vijeća Donald Tusk. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Foto: AP)

Ustvrdio je da nije bilo moguće silom zaustaviti sukob u Siriji i da su europski čelnici shvatili da nisu bili dovoljno učinkoviti u odnosu na taj sukob. Po njegovim riječima, europski čelnici koji su se sastali na razgovorima u Bruxellesu bili su radikalniji u svojim stajalištima o sirijskom sukobu nego li tri mjeseca ranije, no nisu odlučili uvesti nove sankcije Rusiji zbog njene uloge u sukobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo