iznad Hormuškog tjesnaca / Amerikanci ipak priznali da su Iranci srušili njihov vojni dron

Image
Foto: Ilustracija/Pixell

Dužnosnik je otkrio da je riječ o dronu američke mornarice MQ-4C Triton

20.6.2019.
12:28
Ilustracija/Pixell
VOYO logo

Iranskim projektilom oboren je američki vojni dron u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca, rekao je u četvrtak američki dužnosnik zatražeći anonimnost. 

Dužnosnik je otkrio da je riječ o dronu američke mornarice MQ-4C Triton. Drugi detalji nisu poznati kao ni vrijeme obaranja drona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije toga kapetan mornarice i glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske, Bill Urban, rekao da američka vojska nije letjela iznad iranskog zračnog prostora. 

"Nijedna američka letjelica nije bila u iranskom zračnom prostoru", naveo je Urban. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranska elitna revolucionarna garda upozorila je u četvrtak da neće dopustiti agresiju nad Teheranom, objavila je iranska državna televizija. 

"Obaranje američkog drona je jasna poruka Americi. Naše granice su crvena linija za Iran i snažno ćemo reagirati protiv bilo kakve agresije. Iran ne traži rat ni s jednom zemljom, ali smo potpuno spremni braniti se", rekao je vrhovni zapovjednik Iranske elitne nacionalne garde, Hossein Salami. Iran tvrdi da je dron povrijedio iranski zračni prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napetost između Irana i Sjedinjenih Država zaoštrila se od prošle godine nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015. Obnovio je sankcije toj zemlji i nastoji svesti na nulu iranski izvoz nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo