Tko je u pravu? / Amerikanci tvrde da je ukrajinski avion pogođen iranskom raketom. Iran: 'To nema veze sa zdravim razumom'

Tvrde da je to još jedna američka izmišljotina

10.1.2020.
18:55
VOYO logo

Ako je snimka koju su noćas objavili američki mediji autentična, ukrajinski putnički avion nije pao zbog tehničkog kvara nego je pogođen iranskom raketom.

Za preokret oko uzroka pada Boeinga u kojem je poginulo 176 ljudi, iz samog Pentagona poručuju da je riječ o nesretnom slučaju. Iran za ovakav scenarij ne želi čuti, već tvrdi da je to još jedna američka izmišljotina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iran je u utorak navečer s 15 projektila gađao američke ciljeve u Iraku, a kako pokazuje posljednja snimka, 5 sati poslije srušio je i ukrajinski Boeing.

S informacijama da je iranski raketni sustav, u očekivanju američke odmazde, ''reagirao'' na putnički avion, u javnost je izišlo nekoliko dužnosnika Pentagona, no kako to nije trebalo biti objavljeno, američki predsjednik tek izražava svoje sumnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Netko je mogao napraviti pogrešku na drugoj strani. Avion je letio, vidjelo se da leti, ali nije kriv naš sustav, to nema veze s nama. Avion je letio u prilično gadnom susjedstvu i netko je mogao napraviti pogrešku. Neki kažu da se sve ovo dogodilo zbog mehaničkog kvara. Ja osobno mislim da to ne dolazi u obzir", izjavio je američki predsjednik Donald Trump.

Da je avion oboren, sumnjali su i Ukrajinci i Kanađani, osobito zato što su Iranci odbijali svaku pomoć oko istrage, a crne kutije koje su izvukli pokazali su tek danas. No, i dalje ih ne daju na uvid međunarodnim istražiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatan znak za uzbunu su i fotografije koje kruže društvenim mrežama, a koje pokazuju glave projektila kod mjesta pada aviona. Kanađani, koji su ostali bez 63 svojih državljana, tvrde da je sve kristalno jasno.

"Imamo informacije iz nekoliko izvora, uključujući naše saveznike i naše vlastite službe. Dokazi upućuju na to da je avion srušen iranskim projektilom zemlja-zrak", rekao je kanadski premijer Justin Trudeau.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Iran tvrdi da ovakve optužbe nemaju veze sa zdravim razumom.

"S potpunom sigurnošću mogu vam reći da nikakav projektil nije pogodio avion. Kao što sam rekao i sinoć, avion je bio zapaljen i letio je još minutu i pol, nakon čega se srušio na mjestu kamo se pilot odlučio vratiti", poručio je predsjednik iranske Organizacije civilnog zrakoplovstva Ali Abedzadeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iran propitkuje i samu autentičnost najnovije snimke jer, tvrde, kolike su šanse da netko slučajno snima mračno nebo i uhvati baš trenutak kada projektil pogađa avion? Pitaju se i kako bi avion uopće Izdržao takav udar.

"Ako mislimo vjerovati ovim glasinama, onda je avion trebao eksplodirati i rasuti se na sve strane u zraku, a u tom slučaju dijelovi aviona bili bi raštrkani kilometrima od mjesta pada", rekao je bivši pilot iranskih komercijalnih aviona Houshang Shahbazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako isprva nisu bili za to, Iran danas poručuje SAD-u, Kanadi, Ukrajini i Velikoj Britaniji da mogu doći i provjeriti kako napreduje istraga, a bude li potrebno, mogu pomoći u analizi crnih kutija.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo