ISPRED SVIH / Amerikanci već imaju cjepivo za koronavirus, a testiraju i prvi lijek: Koriste se posebnim metodama

Image
Foto: Shutterstock

Stvaranje cjepiva temelji se na mRNK metodi, a prvi lijek temelji se na onome korištenom protiv ebole

26.2.2020.
17:00
Shutterstock
VOYO logo

Koronavirus, stručnim imenom COVID-19 zarazna je bolest izazvana virusom SARS-CoV-2, koji je pak usko povezan s virusom SARS. Odnio je 2770 života diljem svijeta, ukupno se njime zarazilo 81.278 osoba, od toga tri u Hrvatskoj. Preboljelo ga je 30.347 osoba, a moguće je i da za njega već postoji cjepivo.

Naime, iz američke biotehnološke kompanije Moderna Therapeutics isporučili su prve uzorke možebitnog cjepiva protiv koronavirusa, samo 43 dana od njegova pojavljivanja. Testiranja na ljudima počet će početkom travnja i odobrile su ih nadležne američke institucije - Nacionalni zdravstveni institut (NIH) i Nacionalni institut za alergije i infekcijske bolesti (NIAID).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, nakon silnih i zasad neuspješnih pokušaja Kineza da pronađu cjepivo mnogi su iznenađeni tako brzom reakcijom američkih znanstvenika. No, tako nešto, naglašavaju stručnjaci, ne bi trebalo čuditi.

Njegovo stvaranje temelji se na mRNK metodi, odnosno, genskom materijalu koji dolazi iz ljudske DNK i zadužen je za proizvodnju proteina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je kao softverskamolekula u biološkom smislu, a naše cjepivo kao softverski program u tijelu. I kad se pokrene, kreira proteine koji generiraju imunološki odgovor. Na taj način se brže dolazi do cjepiva i štedi mnogo kritičnog vremena pri pojavi novih bolesti kao što je ova", objasnio je predsjednik Moderne dr. Stephen Hoge.

Laički, mRNK otkrivaproteine koronavirusa na jasniji način kako bi ga prepoznale druge stanice imunološkog sustava i krenule napadati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno, znanstvenici u NIH su počeli testirati i lijek za koronavirus, a temelji se na Remdesiviru, lijeku namijenjenom za borbu protiv ebole. Testirat će se na Amerikancu koji je bio putnik na kruzeru Diamond Princess, ujedno je i zaražen koronavirusom, a dobrovoljno se javio kako bi pomogao u pronalasku cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo