ISTINA JE DRUGAČIJA / Analiza genetskog istraživanja utvrdila da porijeklo Arpadovića nije ugrofinsko

Image
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Otkriće će poslužit kao referentno za identificiranje drugih ostataka pripadnika dinastije Arpadovića i rješavanje kontroverzija oko njihovih potomaka

21.2.2018.
12:49
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

DNK analiza uzoraka kosti hrvatsko-ugarskog kralja Bele III. (1172.-1196.) utvrdila je da je prva mađarska vladajuća dinastija Arpadovića bila euroazijskog, a ne ugrofinskog porijekla.

Međunarodni tim znanstvenika i stručnjaci Mađarskog nacionalnog instituta za onkologiju identificirali su DNK po muškoj liniji Arpadovića, kazao je direktor instituta Miklos Kasler za dnevni list Magyar Idok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analizu profila Y-kromosoma proveo je tim eminentnih arheogenetičara među kojima su i stručnjaci sa sveučilišta u Goettingenu, kaže profesor. Utvrđeno je da ostaci pripadaju haplotipu R1, što znači da su pripadnici dinastije Arpadovića sigurno euroazijskog, a ne ugrofinskog porijekla. 

To otkriće poslužit će kao referentno za identificiranje drugih ostataka pripadnika dinastije Arpadovića i rješavanje bilo kakvih kontroverzija oko njihovih potomaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako pogledamo DNK u detalje tada se možemo vratiti u početak Arpadovića po muškoj liniji kako bismo točno utvrdili kojim su etničkim skupinama pripadali članovi dinastije Arpadović i možemo reći gdje su mogli igrati ulogu u povijesti, kaže Kasler.

Arpadovići su vladali Ugarskom od 9. stoljeća do 1301. Od 1102. bili su i hrvatski vladari. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo