gotovo dva desetljeća

Australija godinama razmatrala treba li ukinuti 'porez na tampone': Žučnoj raspravi stigao kraj

'Porez na tampone' bio je nazivan seksističkim i stalnim izvorom svađe službene Canberre i australskih saveznih država

Image
Foto: Thinkstock
Vijesti.hr/Hina/ 3.10.2018. u 14:24

Nakon gotovo dva desetljeća političkog natezanja, Australci su se srijedu napokon usuglasili da će ukinuti takozvani porez na tampone. Kada je Australija uvela porez na dobra i usluge (GST) 2000. godine, zdravstveni proizvodi poput kondoma ili krema za sunčanje izuzeti su od 10-postotnog nameta, zajedno s većim dijelom hrane. 

Ali tamponi i drugi ženski higijenski proizvodi nisu. Od tada je "porez na tampone" izazivao žučne rasprave, bio nazivan seksističkim i stalnim izvorom svađe službene Canberre i australskih saveznih država, kojima ide prihod od GST-a. 

Australski ministar zdravstva u vrijeme uvođenja poreza Michael Wooldrige bio je začetnik rasprave izjavom da tamponi ne mogu biti izuzeti iz nameta jer ne "sprečavaju bolesti". "Kao muškarac, htio bi da je krema za brijanje izuzeta iz poreza, ali ne očekujem da se to dogodi", rekao je 2000. godine. I izazvao lavinu.

Slijedile su godine prosvjeda s kampanjama pod nazivom "Prestanite oporezivati moju mjesečnicu" i sukoba sa aktivističkim skupinama poput "Menstrualnih osvetnica". U srijedu su se napokon središnja država i njezine federalne jedinice usuglasile da će od 1. siječnja ukinuti "porez na tampone", što će donijeti manjak od 30 milijuna australskih dolara godišnje.

"Duga je povijest kada su u pitanju GST i tamponi i ostali ženski higijenski proizvodi", kazala je novinarima savezna ministriva ua žene Kelly O'Dwyer. 

"Sretna sam što mogu objaviti da su se vlada i savezne države i teritoriji usuglasili i da će milijuni Australki od toga imati koristi", rekla je. 

Upravo se čita

Image
još jedan opoziv

Ovaj proizvod povlači se iz trgovina jer sadrži hepatitis E virus

Vijesti.hr/Hina/ 3.10.2018. u 14:24

Više s weba

Pročitajte još

Image
Washington Post

FBI je kod Trumpa tražio dokumente o nuklearnom oružju, odnijeli su 10 kutija. Trump tvrdi: To je odmazda

Više s weba