BRIGA ZA SIGURNOST / Australija u velikoj ofenzivi: Postala je drugi najveći uvoznik oružja na svijetu!

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Razlog skoka na ljestvici jest kupnja novih zrakoplova i podmornica

30.9.2019.
13:01
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Australija je postala drugi najveći uvoznik oružja svrstavši se iza Saudijske Arabije, objavio je švedski "think tank" na temelju podataka instituta Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), piše njemačka novinska agencija dpa.

Od 2017. do 2018. Australija je s četvrtog skočila na drugo mjesto, navodi SIPRI, a razlog za to je kupnja novih zrakoplova i podmornica, objavila je mreža ABC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnjih godina Australija je povećala uvoz vojnih zrakoplova i brodova zbog ocjene da je sigurnosno stanje u regiji pod povećanom prijetnjom.

Prvo mjesto među uvoznicima oružja zauzima Saudijska Arabija, a Kina se sa šestog mjesta u 2017.  popela na treće u 2018. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indija je s drugog pala na četvrto mjesto. 

Istodobno, australska konzervativnavlada nastoji zemlju svrstati među "10 najvećih" izvoznika oružja do 2027., ali čini se da u tome posustaje jer je s 18. mjesta u 2017. pala na 25. u 2018. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Australija ulaže 200 milijarda dolara u izgradnju obrambenih kapaciteta", navodi ured glasnogovornika ministarstva obrane za dpa.

Prve četiri izvoznice oružja su Sjedinjene Države, Rusija, Francuska i Njemačka, a peto mjesto u 2018. zauzela je Španjolska koja se na to mjesto popela s devetog u 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo