strogi režim prelaska granice / Austrijska vlada pronašla način kako spriječiti širenje virusa za vrijeme blagdana, a tiče se 'gastarbajtera'. Predviđene su oštre mjere

Image
Foto: AP Images

Pooštravanje mjera imalo bi za cilj odvratiti stanovnike Austrije podrijetlom s Balkana i iz Turske od odlaska na božićne praznike

2.12.2020.
14:25
AP Images
VOYO logo

Čini se da je austrijska vlada pronašla način kako spriječiti treći val zaraze i krah zdravstvenog sustava. Naime, planiraju za vrijeme božićnih blagdana pooštriti mjere za ulazak u zemlju, a sve s ciljem kako bi spriječila mnoge “gastarbajtere” s Balkana da doputuju Naime, svi koji budu ušli u Austriju iz država koje imaju više od stotinu novozaraženih na 100.000 stanovnika tjedno, morat će u obveznu desetodnevnu karantenu.

Ova mjera trebala bi stupiti na snagu uoči Božića i potrajati do 10. siječnja iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe koje se vrate iz zemalja koje slove kao rizične neće morati u karantenu ako budu imali negativan nalaz PCR testa, ne stariji od pet dana.

Stroge mjere

Kako pišu tamošnji mediji karantena za povratnike iz rizičnih zemalja ne bi mogla biti opravdanje za nedolazak na posao nakon isteka slobodnih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Naručeno sedam milijuna testova /

Austrija u prosincu planira masovno testiranje: 'Nekoliko minuta može spriječiti tjedne zatvaranja za cijelu zemlju'

Image
Naručeno sedam milijuna testova /

Austrija u prosincu planira masovno testiranje: 'Nekoliko minuta može spriječiti tjedne zatvaranja za cijelu zemlju'

Znači oni koji se usprkos svim ovim mjerana odluče otputovati u svoje domovione čini se da će trebati prilagoditi dužinu boravka slobodnim danima koje su dobili na poslu.

Znači, obveznu desetodnevnu karantenu, ili najmanje pet dana izolacije uz skupi PCR test koji bi morali napraviti u Austriji. Oni koji se ne budu mogli pravovremeno vratiti na posao, prijetile bi im radno-pravne posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane Austrija popušta mjere zatvaranja, što uključuje otvaranje skijališta od 24. prosinca.

"Situacija se popravila i mi možemo pristupiti opreznom otvaranju korak po korak", rekao je kancelar Sebastian Kurz na zajedničkoj konferenciji za tisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao da je incidencija trenutno povoljnija sada nego prije nekoliko tjedana, kada su donesene stroge mjere zatvaranja, ali da na snazi i dalje ostaju brojne mjere u borbi protiv širenja koronavirusa.

"Mi do ljeta sljedeće godina moramo računati s nekom vrstom mjera. Pandemija još nije iza nas", rekao je Kurz. U mjere popuštanja spada povratak nastavi u školama, otvaranje trgovina i muzeja, kao i usluga poput frizera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predviđeno je da i skijališta prorade od 24. prosinca. No istodobno svih hoteli i restorani ostaju zatvoreni do 7. siječnja, čime se želi onemogućiti dolazak stranih turista do kraja sezone blagdana.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo